Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Počet obetí záplav a zosuvov pôdy v Tanzánii stúpol na 65

Na snímke ľudia v meste Katesh po záplavách v Tanzánii v nedeľu 3. decembra 2023. Mesto Katesh v sobotu zasiahol silný dážď a cesty zablokovalo blato a voda. Foto: TASR/AP

Záplavy z ciest zmietli autá a strhávali budovy. Pre zosuvy pôdy muselo svoje domovy opustiť približne 5600 ľudí, uviedol hovorca tanzánijskej vlády.

Dar es Salaam 5. decembra (TASR) – Najmenej 65 obetí si už vyžiadali záplavy a zosuvy pôdy po prudkých lejakoch na severe Tanzánie. V utorok to vyhlásil premiér Kassim Majaliwa. TASR správu prebrala z agentúry AFP.

Prívalové dažde cez víkend postihli mesto Katesh asi 300 kilometrov severne od hlavného mesta Dodoma. Záplavy z ciest zmietli autá a strhávali budovy. Pre zosuvy pôdy muselo svoje domovy opustiť približne 5600 ľudí, uviedol hovorca tanzánijskej vlády.

Tanzánia spolu s Keňou, Etiópiou a Somálskom už niekoľko týždňov zápasí s prívalovými dažďami a záplavami súvisiacimi s klimatickým fenoménom El Niňo. Výkyvy počasia prehlbujú humanitárnu krízu, ktorú bezprostredne pred záplavami spôsobili najväčšie suchá v oblasti za uplynulých 40 rokov.

Záplavy postihli východnú Afriku aj od októbra 1997 do januára 1998, keď si v piatich štátoch východnej Afriky vyžiadali viac než 6000 obetí.