Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Tasmánia ako prvý austrálsky štát zakázala nacistické symboly

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prokurátorka dodala, že polícia bude špeciálne vyškolená na presadzovanie nového zákona. Súčasťou tréningu bude i rozlišovanie významu svastiky v rôznych kultúrach.

Hobart 16. augusta (TASR) - Tasmánia ako prvý austrálsky štát zakázala nacistický pozdrav a symboly vrátane svastiky. Podľa tamojšej generálnej prokurátorky Elise Archerovej tak vláda "vysiela jasný signál", že nenávistné prejavy v Tasmánii nie sú vítané. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"V našej komunite hlboko odsudzujeme akékoľvek prejavy nenávisti," dodala Archerová. Uviedla však, že nový zákon berie ohľad na symbol svastiky v budhizme, hinduizme a džinizme, ako aj na jej vystavovanie na vzdelávacie či akademické účely.

Prokurátorka dodala, že polícia bude špeciálne vyškolená na presadzovanie nového zákona. Súčasťou tréningu bude i rozlišovanie významu svastiky v rôznych kultúrach.

"Naša vláda si uvedomuje, že svastika sa využívala ako symbol nenávisti nielen proti židom, ale aj iným menšinám... Nový návrh zákona prispeje k vytvoreniu bezpečnejšej a inkluzívnejšej Tasmánie," povedala Archerová.

Agentúra AFP pripomína, že i federálna austrálska vláda plánuje zakázať verejné vystavovanie a predaj nacistických symbolov a predmetov, no v návrhu nového nariadenia nie je zahrnutý nacistický pozdrav.

Prvým austrálskym štátom, ktorý zakázal svastiku, bola Viktória. Tamojšie hlavné mesto Melbourne sa stalo dejiskom potýčok medzi neonacistami a bojovníkmi za práva transrodových ľudí, vláda vo Viktórii preto plánuje tento zákaz rozšíriť.