Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taxikári v Budapešti môžu demonštrovať proti službe Uber do stredy

Zaparkované taxíky čiastočne blokujú cestu na križovatke Andrássyho ulice a Bajcsy-Zsilinszky počas neohlásenej demonštrácie proti spoločnosti Uber v druhý deň štrajku v centre Budapešti 19. januára 2016. Foto: TASR/MTI via AP

Demonštrácia spojená s blokovaním jazdných pruhov v centre metropoly sa začala v pondelok ráno za účasti vyše sto vozidiel taxislužby.

Budapešť 19. januára (TASR) - Protest maďarských taxikárov v Budapešti proti činnosti súkromnej platformovej spoločnosti Uber môže pokračovať do stredy (20.1.). Príslušné orgány im totiž dovtedy povolili obsadenie verejného priestranstva, informoval dnes spravodajský server Vs.hu.

Demonštrácia spojená s blokovaním jazdných pruhov v centre metropoly sa začala v pondelok ráno (18.1.) za účasti vyše sto vozidiel taxislužby. Dnes sa do protestu zapojil zhruba polovičný počet taxikárov, ktorí blokujú jazdné pruhy v okolí Alžbetinho námestia.

Taxikári sa v pondelok nedohodli s budapeštianskym starostom Istvánom Tarlósom. Štvorica zástupcov taxikárov rokovala zhruba hodinu na magistráte, kde predtým odovzdali svoju petíciu. Po schôdzke oznámili, že Tarlós im vyjadril iba principiálnu podporu, preto sa s policajným sprievodom vrátili späť k blokáde. Na čelnom skle taxíkov umiestnili nápis "Uber - No, thanks!" (Uber - Ďakujeme, nie).

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár v parlamente pred novinármi vyhlásil, že kabinet sa situáciou taxikárov bude zaoberať v stredu.

Na Facebooku organizátori protestu žiadali zrušiť "protiprávny stav a zakázať činnosť ilegálnych prepravcov osôb, akým je aj Uber". V prípade Uber požadujú vyriešiť okamžité vypnutie jej aplikácie. Avizovali, že protestovať budú až dovtedy, kým tieto požiadavky nebudú splnené.