Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Telička: EÚ musí zintenzívniť boj proti cezhraničnému pašovaniu zbraní

Na archívnej snímke zo 14. januára 2004 je Pavel Telička. Foto: TASR

Druhý podpredseda parlamentnej skupiny liberálov a demokratov (ALDE) Pavel Telička v tejto súvislosti vyhlásil, že EÚ musí zvýšiť úsilie v boji proti obchodu so zbraňami.

Brusel 3. marca (TASR) - Na pôde Európskeho parlamentu (EP) sa konala dnes verejná debata zameraná na problematiku obchodu so zbraňami v Európe. Druhý podpredseda parlamentnej skupiny liberálov a demokratov (ALDE) Pavel Telička v tejto súvislosti vyhlásil, že EÚ musí zvýšiť úsilie v boji proti obchodu so zbraňami.

"Európska únia je aj naďalej významným centrom pre nelegálny obchod so zbraňami," skonštatoval český liberálny europoslanec.

Počas verejnej diskusie premietli dokumentárny film o tom, ako sa pašovali zbrane z EÚ na východnú Ukrajinu. Na debate sa zúčastnili aj tvorcovia filmového dokumentu: český novinár Janek Kroupa a jeho poľskí kolegovia Bertold Kittel a Jaroslaw Jabrzyk. Ich snímka "Ako sme pašovali zbrane pre proruských separatistov" bola natočená v režime utajenia a zameriava sa na poľských priekupníkov so zbraňami, ktorí sú súčasťou siete pašerákov siahajúcej od Ruska, cez Balkán, Blízky východ až po Afriku.

"Toto je závažný problém a musíme ho riešiť. Obchodovanie so zbraňami prináša veľa peňazí na čiernom trhu a živí konflikty v rôznych častiach sveta. Skutočnosť, že tieto zbrane majú pôvod v členskom štáte EÚ, nás robí čiastočne zodpovednými," upozornil Telička.

Podľa jeho slov predstavený filmový dokument jasne ukázal, ako toto nelegálne podnikanie funguje: zahŕňa skorumpovaných vysokopostavených úradníkov, pričom pašeráci a priekupníci pracujú spoločne, aby zarobili peniaze na vojnových konfliktoch.

"EÚ potrebuje skutočný akčný plán boja proti tejto cezhraničnej pohrome," uviedol v závere český europoslanec.