Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Telo mafiánskeho bosa Messina Denara previezli na Sicíliu

Na archívnej snímke taliansky policajt sa pozerá na graffiti na obvodovom múre katedrály v meste Palermo, ktoré zobrazujú Mattea Messinu Denara, bossa mafie na úteku, na Sicílii v južnom Taliansku. Foto: TASR/AP

Denaro (61) zomrel vo väzenskej klinike v stredotalianskom meste L'Aquila na následky rakoviny.

Rím 27. septembra (TASR) - Talianska polícia v utorok eskortovala rakvu s telom šéfa sicílskej mafie Mattea Messinu Denara do jeho rodného mesta Castelvetrano na ostrove Sicílii, kde ho pochovajú.

Podľa talianskych médií by sa tak malo stať rýchlo - zrejme už v stredu - a bez verejných obradov. Polícia totiž zvyčajne zakazuje pohreby mafiánskych bosov. Očakáva sa, že na pohrebe na mestskom cintoríne bude prítomných len niekoľko členov rodiny - vrátane dvoch sestier a brata, uviedla agentúra ANSA.

Ako spresnila agentúra AFP, rakvu s telom previezli z nemocnice v meste L'Aquila. Očakáva sa, že do Castelvetrana dorazí v stredu v skorých ranných hodinách.

Denaro (61) zomrel vo väzenskej klinike v stredotalianskom meste L'Aquila na následky rakoviny.

Tohto šéfa sicílskej odnože mafie Cosa Nostra zatkli v polovici januára - po troch desaťročiach, ktoré bol na úteku. K jeho zadržaniu došlo vďaka tomu, že sa chcel v súkromnej klinike v sicílskom hlavnom meste Palermo pod falošným menom podrobiť liečbe rakoviny hrubého čreva.

Po zatknutí ho dvakrát operovali, naposledy v auguste. Podstúpil aj chemoterapiu. Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch značne zhoršil. Podľa talianskych médií sa s ním v uplynulých dňoch mohli rozlúčiť členovia rodiny. Minulý piatok večer jeho ošetrujúci lekári oznámili, že upadol do kómy, z ktorej sa už neprebudí. Na základe svojej poslednej vôle bol odpojený od prístrojov.

Ako člen Cosa Nostry Messina Denaro údajne spáchal alebo naplánoval desiatky vrážd, vrátane bombových útokov, ktoré v roku 1992 zabili protimafiánskych prokurátorov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina.