Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Telo zosnulého irackého exprezidenta prepravili dnes do Kurdistanu

Na archívnej snímke zo 17. augusta 2007 iracký prezident Džalál Talabání. Foto: TASR/AP

Prílet lietadla s rakvou očakávali v okolí letisku aj tisíce radových občanov.

Bagdad 6. októbra (TASR) - Na letisku v meste Sulajmáníja v Kurdistane na severe Iraku sa dnes zišli predstavitelia z Iraku i zo zahraničia, aby vzdali hold zosnulému irackému exprezidentovi Džalálovi Talabánímu, ktorý zomrel pred tromi dňami v Nemecku. Prílet lietadla s rakvou očakávali v okolí letisku aj tisíce radových občanov.

Na letisku bol podľa agentúry AP prítomný iracký prezident Mahmúd Barzání, iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, zástupcovia USA, EÚ a OSN, ako aj ďalších štátov a organizácií.

Džalál Talabání stál na čele jednej z hlavných kurdských frakcií v Iraku. Po zvrhnutí Saddáma Husajna v roku 2003 sa stal prvým nearabským prezidentom Iraku. Často ho vnímali ako zjednocujúceho, rešpektovaného štátnika, ktorý dokázal upokojovať vášne medzi šiitmi, sunnitmi a Kurdmi.

Talabání skonal vo veku 83 rokov v berlínskej nemocnici po tom, ako sa mu rapídne začal zhoršovať zdravotný stav.

Na politickom živote sa Talabání nezúčastňoval od svojej hospitalizácie v roku 2012. Jeho smrť prišla v období stúpajúceho napätia medzi autonómnym kurdským regiónom v Iraku a ústrednou vládou v Bagdade. K eskalácii napätia prispelo minulotýždňové referendum o nezávislosti Kurdistanu.