Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Laureátom Templetonovej ceny 2016 je lord Jonathan Henry Sacks

Lord Jonathan Henry Sacks reční na tlačovej konferencii 2. marca 2016 v Londýne. Foto: TASR/AP

Templetonova cena dotovaná sumou 1,1 milióna libier je významným celosvetovým vyznamenaním, ktoré sa udeľuje žijúcim osobnostiam za zásluhy o výnimočný prínos k zlepšeniu duchovnej dimenzie života.

Londýn 2. marca (TASR) - Templetonovu cenu za rok 2016 udelia niekdajšiemu vrchnému rabínovi Commonewealthu, britskému duchovnému, filozofovi a pedagógovi lordovi Jonathanovi Henrymu Sacksovi. Laureát si ocenenie prevezme 26. mája v britskom hlavnom meste.

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Templetonovu nadáciu v Londýne, ktorá osobitne vyzdvihla Sacksovu angažovanosť za mier medzi náboženstvami.

Sacksa na cenu navrhol bývalý arcibiskup z Canterburry lord George Carey.

V zdôvodnení výberu rodáka z Londýna ako laureáta prestížnej ceny sa zdôrazňuje jeho významný podiel na oživení židovskej komunity vo Veľkej Británii a fakt, že ústrednou myšlienkou jeho posolstva je rešpekt voči všetkým vierovyznaniam a náboženstvám, ako aj presvedčenie, že iba touto cestou možno zabrániť celosvetovej eskalácii násilia a terorizmu.

Templetonova cena dotovaná sumou 1,1 milióna libier (1,41 milióna eur) je významným celosvetovým vyznamenaním, ktoré sa od roku 1973 udeľuje každoročne žijúcim osobnostiam za zásluhy o výnimočný prínos k zlepšeniu duchovnej dimenzie života.

Cena nesie meno britského investora a filantropa amerického pôvodu sira Johna Templetona (1912-2008).

Medzi doterajšími laureátmi ocenenia sú napríklad arcibiskup anglikánskej cirkvi Desmond Tutu z Juhoafrickej republiky, tibetský duchovný vodca dalajláma či Matka Tereza. Predvlani sa rovnakej pocty dostalo českému kňazovi a filozofovi Tomášovi Halíkovi, vlani kanadskému filozofovi, teológovi a humanistovi Jeanovi Vanierovi, zakladateľovi medzinárodnej siete komunít ľudí s mentálnym postihnutím i bez neho L'Arche.