Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Teplota hladiny mora v severnom Atlantiku dosiahla nový rekord

Na archívnej snímke z 8. septembra 2022 slnko vychádza nad rybárskymi člnmi v Atlantickom oceáne pri pobreží rekreačného mesta Kennebunkport v americkom štáte Maine. Foto: TASR/AP

Od marca, kedy sa severný Atlantik začína po zime otepľovať, sú teploty mora vo všeobecnosti vyššie než v predchádzajúcich rokoch.

Washington 29. júla (TASR) - Teplota hladiny mora v severnom Atlantiku dosiahla nový vrchol. Ukázali to v piatok predbežné údaje amerického Národného úradu pre oceány a atmosféru (NOAA), ktorý sleduje teplotu od začiatku 80. rokov 20. storočia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Na základe našej analýzy je priemerná teplota hladiny mora v severnej oblasti Atlantického oceánu rekordne vysoká - dosahuje 24,9 stupňa Celzia," uviedol Xungang Yin z Národného centra pre environmentálne informácie pri NOAA. Pozorovanie je zo stredy.

Rekord je znepokojujúci, pretože obvykle dosahuje severný Atlantik svoj teplotný vrchol až začiatkom septembra. Doterajšie teplotné maximum 24,89 stupňa Celzia namerali v septembri 2022, povedal Yin.

Teplota hladiny vody v severnej oblasti Atlantického oceánu "bude podľa očakávania v auguste ďalej stúpať", oznámil vedec a prekonanie rekordu je preto "vysoko pravdepodobné".

Nový teplotný rekord 24,9 stupňa Celzia je viac ako o jeden stupeň vyšší než 30-ročný klimatologický priemer z rokov 1982 až 2011, upozornil vedec.

Od marca, kedy sa severný Atlantik začína po zime otepľovať, sú teploty mora vo všeobecnosti vyššie než v predchádzajúcich rokoch. Tento rozdiel je ešte výraznejší v posledných týždňoch. Otepľovania morskej vody v celosvetovom meradle je spôsobené vplyvom zmeny klímy vyvolanej emisiami skleníkových plynov.