Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Teplotné rekordy namerali v Česku na všetkých staniciach

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Najvyššiu hodnotu namerali podľa internetového serveru iDNES.cz v Mořkove v okolí Nového Jičína (35 stupňov Celzia).

Praha 24. júna (TASR) - Teplotné rekordy padli dnes na všetkých meracích staniciach v Česku, v ktorých registrujú hodnoty viac ako 100 rokov a na 89 percentách tých, ktoré sú v prevádzke viac ako 30 rokov.

Najvyššiu hodnotu namerali podľa internetového serveru iDNES.cz v Mořkove v okolí Nového Jičína (35 stupňov Celzia). V danom prípade nešlo iba o denný teplotný rekord, ale historicky najvyššiu nameranú hodnotu v tejto lokalite v mesiaci júni.

Podobný mesačný rekord padol aj v Bělotíne v Olomouckom kraji, kde ortuť teplomerov vystúpila na 34,6 stupňa.

Ešte o dve desatiny stupňa viac namerali v Ostrave-Porube a o jednu desatinu menej v Mošnove. Z meracej stanice v Brne-Žabovřeskách informovali o hodnote 34,1 stupňa.

Denné rekordy padli v Tepliciach a v Bystřici pod Hostýnom (zhodne po 33,6 stupňa), o čosi menej to bolo v stredočeských Semčiciach, ako aj v Opave-Oticiach.

Hodnoty nad hranicou 33 stupňov však zaznamenali v desiatkach sledovaných lokalít.

Už v sobotu popoludní, večer a v priebehu noci na nedeľu zasiahnu značnú časť Česka postupne intenzívne búrky sprevádzané prudkým nárazovým vetrom, prívalovými dažďami, ba eventuálne aj krupobitím. Búrkový front bude pri presúvaní smerom na východ slabnúť.