Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Útok v Somálsku si vyžiadal 17 obetí, zodpovednosť prebrali aš-Šabáb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Akcia útočníkov sa začala o 16.20 h miestneho času, keď pred vchodom do stráženého hotela Naasa Hablood explodovalo auto s nastraženou výbušninou.

Mogadišo 25. júna (TASR) - Somálska polícia ukončila obliehanie hotela v metropole Mogadišo, na ktorý dnes popoludní zaútočila a potom ho obsadila skupina ozbrojených militantov. K akcii sa prostredníctvom spriazneného Radia Andalus prihlásili islamistické milície aš-Šabáb. Informovala o tom agentúra DPA.

Útok si vyžiadal obete na životoch, ktorých počet sa v závislosti od zdroja rôzni: kým agentúra DPA uvádza najmenej 17 obetí, agentúra AP informuje o najmenej 14 mŕtvych.

Miestna nemocnica Madina Hospital prijala najmenej 20 zranených, pričom väčšina z nich sú civilisti.

Akcia útočníkov sa začala o 16.20 h miestneho času, keď pred vchodom do stráženého hotela Naasa Hablood explodovalo auto s nastraženou výbušninou. Po tejto prvej silnej explózii nasledovali ešte dva ďalšie výbuchy - predpokladá sa, že útočníci použili ručné granáty - a paľba z ručných strelných zbraní.

Nemenovaný policajný zdroj podľa DPA vyslovil predpoklad, že útok na hotel podnikli traja alebo štyria páchatelia. Podvečer sa objavila správa, že útočníci údajne zadržali aj skupinu hostí hotela ako rukojemníkov. Táto správa sa zatiaľ nepotvrdili.

Hotel Naasa-Hablood veľmi často navštevujú politici a vplyvní podnikatelia, ale aj cudzinci a zamestnanci humanitárnych organizácií.

K dnešnému útoku došlo po viac ako troch týždňoch od atentátu v mogadišskom hoteli Ambassador, kde 1. júna prišlo o život desať ľudí.