Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Teroristi vyzývajú k likvidácii ultrapravicových politikov i novinárov

Nemecká generálna prokuratúra už vo veci koná proti islamistom pre dôvodné podozrenie z podnecovania k zločinu.

Berlín 22. mája (TASR) - Nemecké bezpečnostné zložky sú znepokojené obsahom videozáznamu, ktorý sa v uplynulých dňoch objavil na internete a v ktorom terorista Yassin Chouka (27), známy pod prezývkou Abu Ibrahim, vyzýva na likvidáciu členov ultrapravicovej nemeckej regionálnej strany Pro NRW.

Nemecká generálna prokuratúra už vo veci koná proti islamistom pre dôvodné podozrenie z podnecovania k zločinu.

Za dôvod označuje autor sedemminútového videa karikatúry, ktoré v kampani využíva táto politická strana.

Yassina Chouku i jeho brata Mounira už dlhší čas nemecké orgány stíhajú pre dôvodné podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení. Je po nich vyhlásené medzinárodné pátranie na základe zatykačov z Nemecka i USA.

Obaja opustili západonemecký Bonn pred asi štyrmi až piatimi rokmi a mali by sa zdržiavať vo výcvikovom tábore teroristov Islamského hnutia Uzbekistanu v pakistansko-afganskom pohraničí. Obaja sa už prostredníctvom internetu pokúšali naverbovať v Nemecku potenciálnych záujemcov o účasť na teroristickom výcviku, ale aj hroziť útokmi.

Hovorca krajinského ministerstva vnútra v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, kde pôsobí extrémistická strana Pro NRW, potvrdil, že kompetentní činitelia pristupujú k hrozbe so všetkou vážnosťou, aj keď zatiaľ nemajú nijaké informácie o plánoch prípadného útoku. O konkrétnych preventívnych protiopatreniach sa rezort so sídlom v Düsseldorfe nevyjadril.

Nenávisť islamistov vyvolala Pro NRW v uplynulých týždňoch, keď jej aktivisti v rámci predvolebnej kampane krajinských volieb prezentovali na mítingoch karikatúry namierené voči islamu.

Pri jednom z takýchto mítingov došlo dokonca v Bonne k útoku radikálnych salafistov na príslušníkov polície. Takmer tri desiatky ochrancov poriadku si to odniesli zraneniami, dvaja z nich utrpeli vážne zranenia po ranách nožmi.

Jednoznačná výzva na vraždenie sa však týka nemeckých novinárov kvôli ich spravodajstvu o protestoch salafistov, vyplýva z Choukových slov. "Nemecké médiá sa opäť spolupodieľali na zločinoch. Pod pláštikom neutrálneho spravodajstva opäť zverejnili karikatúry. Toto Mohamedovi stúpenci takisto netolerujú!", citujú nemecké médiá z videa, v ktorom sa konkrétne spomína nemecký spravodajský magazín "Der Spiegel, riadený židmi", a iné známe nemecké mediálne subjekty, ktoré "urazili nášho proroka".

Zdroje: DPA, www.welt.de, www.spiegel.de, www.morgenpost.de