Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Testovanie vakcíny proti vírusu zika na ľuďoch sa asi začne už v lete

Foto: TASR

Nakazenie vírusom zika, ktorý sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov či zápalom očných spojiviek.

Washington 8. februára (TASR) - Testovanie vakcíny proti vírusu zika na ľuďoch by sa mohlo začať už počas tohto leta. Uviedol to riaditeľ amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby (NIAID) Anthony Fauci.

Podľa neho už práce na vakcíne prebiehajú, avšak liečivo nebude dostupné pre širokú verejnosť ešte niekoľko rokov. Keďže ale existujú vakcíny pre podobné typy vírusov - horúčku dengue či žltú horúčku -, vývoj vakcíny pre vírus zika by mal byť rýchly, tvrdí Fauci, ktorého dnes citovala agentúra DPA.

Vedec ďalej uviedol, že veľa času by nemalo zabrať ani určenie, či je nová vakcína bezpečná a účinná. V takomto prípade by bol možný zrýchlený schvaľovací proces imunizácie proti tejto chorobe, ktorá sa objavila vlani na jeseň v Brazílii.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa vírus zika doteraz rozšíril do 33 štátov sveta - okrem krajín Latinskej Ameriky zasiahol aj africké súostrovie Kapverdy a niekoľko ostrovných štátov v Tichomorí.

Nakazenie vírusom zika, ktorý sa prenáša komármi, sa u dospelých jedincov prejavuje zvyčajne len zvýšenou teplotou, vyrážkami na koži, bolesťami kĺbov či zápalom očných spojiviek. Symptómy odznejú v priebehu niekoľkých dní.

Novorodencom však vírus pravdepodobne spôsobuje aj rôzne poruchy, v dôsledku ktorých viacerí zomrú alebo ostanú mentálne postihnutí. Proti tomuto infekčnému ochoreniu zatiaľ neexistuje nijaký liek.

WHO minulý týždeň v pondelok na mimoriadnom zasadnutí v Ženeve v súvislosti so šírením tohto vírusu vyhlásila stav medzinárodnej pohotovosti, aký naposledy vyhlásila po vypuknutí eboly v západnej Afrike v roku 2014.