Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Mučila a zabila duševne postihnutého muža, preto ju popravili

Suzanne Bassová Foto: TASR/AP

Suzanne Bassová sa tak stala iba 14. ženou, ktorú popravili v Spojených štátoch, odkedy najvyšší súd v roku 1976 povolil obnovenie trestu smrti.

Huntsville 6. februára (TASR) - Úrady v Texase dali popraviť ženu, ktorá pod prísľubom manželstva vylákala do tohto amerického štátu duševne postihnutého muža, ktorého potom mučila a zabila. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

V USA išlo o zriedkavú popravu uväznenej ženy. Suzanne Bassová (59) - pôvodom z New Yorku - dostala smrtiacu injekciu v stredu večer miestneho času. Vyhlásili ju za mŕtvu 11 minút po jej podaní.

Bassová sa tak stala iba 14. ženou, ktorú popravili v Spojených štátoch, odkedy najvyšší súd v roku 1976 povolil obnovenie trestu smrti. Za toto obdobie vykonali popravy takmer 1400 mužov.

Newyorčanku odsúdili na smrť za zabitie 59-ročného muža z roku 1998. Žena vylákala Louisa "Buddy" Mussa z New Jersey. Potom sa stala príjemkyňou výhod z jeho poistenia a sociálneho zabezpečenia.

Popravu vykonali po tom, ako najvyšší súd odmietol odvolanie Bassovej právnika, ktorý argumentoval, že nebola psychicky spôsobilá. Zastaviť popravu odmietli aj nižšie federálne súdy a súdy v Texase.