Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 18. jún 2024Meniny má Meniny má Vratislav
< sekcia Zahraničie

Thajská premiérka rozpustila parlament a bude kandidovať

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová Foto: TASR/AP

Thajský kráľ rozpustenie parlamentu schválil. Nové voľby budú 2. februára 2014.

Bangkok 9. decembra (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov pochodovali dnes Bangkokom na protest proti pokračujúcemu vplyvu bývalého thajského premiéra Thaksina Šinavatru na politiku - hoci žije v exile.

Premiérka Jinglak Šinavatrová, ktorá je mladšou sestrou Thaksina, dnes oznámila rozpustenie parlamentu v dôsledku masových protestov voči jej vláde. To však nezabránilo vyše 100.000 demonštrantom vyjsť do ulíc hlavného mesta, kde zablokovali dopravu.

Premiérka uviedla, že "jej vláda nechce, aby Thajsko a thajský národ utrpeli nejaké ďalšie straty, pretože krajina si už vytrpela dosť". Svoje rozhodnutie rozpustiť parlament poslala na schválenie kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi s tým, že jej vláda bude vykonávať svoje povinnosti až do nových volieb.

Thajský kráľ schválil rozpustenie parlamentu a nové voľby 2. februára 2014
Thajský kráľ Pchúmipchón Adundét dnes schválil rozpustenie dolnej komory parlamentu a vypísanie predčasných volieb na 2. februára 2014. Kráľovský palác to oznámil vo vestníku, ktorý citovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Premiérka Jinglak Šinavatrová predtým dnes oznámila rozpustenie parlamentu a vypísanie volieb v snahe upokojiť prehlbujúcu sa politickú krízu v krajine.

Do ulíc Bangkoku dnes podľa agentúry Associated Press vyšlo vyše 150.000 demonštrantov, ktorí chcú zbaviť Thajsko politického vplyvu jej rodiny.

Vládnuca strana totiž oznámila, že Jinglak bude vo voľbách znova kandidovať.
Predseda vládnucej strany Za Thajsko Jarupong Ruangsuvan súčasne reportérom povedal, že premiérka bude v nadchádzajúcich voľbách znova kandidovať.

"Bude rozhodne kandidovať, keďže pracovala v strane celý čas. Rozpustili sme parlament, pretože si veríme... Chceme, aby sa Demokratická strana zúčastnila na voľbách a nehrala svoje pouličné hry," uviedol Jarupong Ruangsuvan.

Podľa opozície to však nepostačuje. "Nechceme, aby zostali vo funkcii ako dočasná vláda," citovala agentúra DPA ich hovorcu Thavorna Senneama.

Suthep Thaungsuban, ktorý vedie masové protesty s cieľom zvrhnúť vládu a dostať krajinu spod vplyvu Thaksina, povedal, že rozpustenie parlamentu nebolo ich cieľom. Požadujú, aby bol na prechodné obdobie do volieb vymenovaný nový premiér a zriadená "ľudová rada" a "ľudová vláda".

Svojich kresiel sa vzdali aj zvyšní členovia opozičnej Demokratickej strany

Thajská ústava pripúšťa, v prípade mocenského vákua, vymenovanie nového premiéra kráľom, ale uvedený článok ústavy je vágny a sporný. Súčasná vláda nemôže podľa ústavy rezignovať, keďže parlament už bol rozpustený.

Očakáva sa, že Suthep zverejní svoje požiadavky, keď dorazí k sídlu vládu, stráženému iba neozbrojenou políciou. "Myslím si, že im bez odporu dovolíme vstúpiť do areálu vládu," uviedol hovorca policajného centra pre uplatňovanie mieru a poriadku.

V centre sporu je premiérkin brat, ktorý ušiel v roku 2008 do cudziny po tom, čo bol za zneužitie právomocí odsúdený na dva roky. Predsedom vlády bol v rokoch 2001-06, kedy ho prevratom zbavili moci, a je stále považovaný za faktického vodcu vládnucej strany.

Suthep sa vzdal svojho kresla v parlamente a postavil sa do čela pouličných protestov, ktoré vyvolalo 1. novembra schválenie návrhu amnestie v dolnej komore parlamentu. Senát neskôr amnestiu, ktorá by Thaksina omilostila, zamietol.

Dnes sa svojich parlamentných kresiel vzdali aj zvyšní členovia opozičnej Demokratickej strany a pripojili sa k demonštrantom.