Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Thajsku reštaurujú zlatý voz, ktorý odvezie do neba zosnulého kráľa

Na archívnej snímke thajský kráľ Ráma IX. Foto: TASR/AP

Uctievaný panovník Ráma IX.vládol krajine 70 rokov, no vlani v októbri zomrel. Oficiálny štátny pohreb sa mal uskutočniť po ukončení ročného obdobia smútku.

Bangkok 7. februára (TASR) - Reštaurátori thajského národného múzea začali renovovať pohrebný zlatý voz, ktorý "odvezie do neba" zosnulého kráľa Rámu IX. Tento uctievaný panovník, ktorý vládol krajine 70 rokov, zomrel vlani v októbri. Oficiálny štátny pohreb sa mal uskutočniť po ukončení ročného obdobia smútku.

Na pozlátenom "voze veľkého víťazstva" sa budú počas pohrebu prevážať telesné pozostatky monarchu, ktoré budú spopolnené neďaleko kráľovského paláca v Bangkoku. Thajčania veria, že voz súčasne dopraví dušu zosnulého panovníka naspäť do neba.

Renovačné práce sa začali v januári a majú potrvať do septembra, informovala dnes agentúra Reuters.

Voz dal v roku 1795 postaviť na pohreb svojho otca vtedajší thajský kráľ Ráma I. Odvtedy bol použitý už 25-krát, naposledy počas kremácie kráľovej sesternice, ktorá zomrela v roku 2012. Počas pohrebných obradov ho bude ťahať 216 mužov.

Ráma IX. (Pchúmipchón Adundét) zomrel vlani 13. októbra. Od 1. decembra ho oficiálne nahradil korunný princ Mahá Vatčirálongkón, ktorý sa ujal trónu ako kráľ Ráma X. Pohreb zosnulého panovníka sa uskutoční najskôr v októbri.

Thajský kráľ vymenoval nového budhistického patriarchu



Thajský kráľ Ráma X. vymenoval nového najvyššieho budhistického patriarchu krajiny. Tento post bol neobsadený od úmrtia predchádzajúceho patriarchu pred vyše tromi rokmi.

Novou hlavou thajského budhizmu sa stane Somdeč Pchra Mahá Munivong, opát chrámu Vat Ratčabopchit v centre Bangkoku, informovala dnes agentúra DPA.

Na základe kráľovho rozhodnutia sa stane novým šéfom tzv. najvyššej rady sangha, ktorá je vrcholným náboženským orgánom thajských budhistov.

"Prípravy (na uvedenie nového patriarchu) prebiehajú už dlho a oficiálna ceremónia sa uskutoční v nedeľu v (bangkockom) Chráme smaragdového Buddhu," oznámil dnes thajský premiér Prajut Čan-o-Ča.

Nový patriarcha má 89 rokov - predchádzajúci zomrel ako 100-ročný. Otázka vymenovania nového patriarchu sa v Thajsku stala predmetom zákulisného politického boja.

Thajský parlament vlani v decembri formou legislatívneho dodatku priznal kráľovi výhradnú právomoc vymenovať najvyššieho predstaviteľa thajského budhizmu. Poslanci tým rozhorčili predstaviteľov thajských kláštorov, ktorí tým fakticky stratili právo zasahovať do procesu výberu nového patriarchu.

Až do zmeny zákona kandidáta na patriarchu nominovala najvyššia rada sangha a kráľ ho len formálne schvaľoval. Členovia rady vlani vybrali aj doterajšieho dočasného patriarchu, s ktorého voľbou však nesúhlasil premiér Prajut Čan-o-Ča.