Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V bikinách sú v bezpečí len škaredí turisti, šokoval thajský premiér

Thajský premiér Prajut Čan-o-Ča. Foto: TASR/AP

Prajut Čan-o-Ča sa za výrok neskôr ospravedlnil . Výrok vyslovil po tom, čo dvoch britských turistov tento týždeň zavraždili na thajskej pláži.

Bangkok 18. septembra (TASR) - Pobúrenie dnes v Thajsku vyvolali výroky premiéra Prajuta Čan-o-Ča, že turisti oblečení v plavkách môžu pôsobiť provokujúco. Premiér sa tak vyjadril po tohtotýždňovom náleze dvoch zavraždených Britov na thajskej pláži.

"Turisti si myslia, že môžu robiť, čo chcú, ale naozaj môžu byť v bezpečí, keď sú v bikinách?" povedal premiér v televízii v stredu neskoro večer a dodal: "Iba ak nie sú krásni..."

Thajský vojenský vládca sa neskôr za výrok ospravedlnil.


Mnoho Thajčanov reagovalo kriticky na sociálnych médiách. Jeden užívateľ Facebooku napísal, že premiérove výroky sú "neuveriteľné a hanbím sa, že moja krajina má niečo spoločné s takými zaostalými a primitívnymi názormi".

Ďalší užívateľ Twitteru položil rečnícku otázku, či sa Thajsko stane "prvou budhistickou krajinou, ktorá nariadi ženám nosiť namiesto plaviek burku".

Spisovateľ a komentátor SP Somtow uviedol, že "možno treba pripomenúť, že tradičný odev Thajčaniek je hore bez".

"Väčšina toho, čo ľudia pokladajú za mravné, sú nezmysly, ktoré sem priniesli kresťanskí misionári. To nie je naša kultúra," povedal komentátor pre tlačovú agentúru DPA.

Podľa profesorky politickej ekonómie na univerzite Thammasat, Pavidy Pananond, premiérove strohé výroky "odrážajú hlboko zakorenený sexistický názor, že znásilnenie si zaviňujú ženy samy nevhodným správaním alebo obliekaním, a nie muži svojím neprijateľným správaním".

Telá dvoch britských turistov, muža a ženy, oboch vo veku 24 rokov, našli 15. septembra skoro ráno na pláži na ostrove Koh Tao, približne 350 kilometrov južne od metropoly Bangkok, s rozsiahlymi poraneniami na hlave a krku, pripomína AP.



Bangkok 18. septembra (TASR) - Thajský vojenský vládca, premiér Prajut Čan-o-Ča, sa ospravedlnil za výrok, že cudzinci navštevujúci slávne thajské pláže nebudú v bezpečí, ak budú nosiť bikiny. Výrok vyslovil po tom, čo dvoch britských turistov tento týždeň zavraždili na pláži.

Telá muža a ženy, oboch vo veku 24 rokov, našli 15. septembra skoro ráno na pláži na malebnom ostrove Koh Tao, približne 350 kilometrov južne od metropoly Bangkok. Mladí ľudia mali rozsiahle poranenia na hlave a krku. Bol to ďalší úder thajskému turistickému priemyslu, ktorý sa horko-ťažko snaží vzchopiť po májovom prevzatí moci armádou.

Výroky generála Prajuta Čan-o-Ča vyvolali pobúrenie a britský bulvárny denník Daily Mail ho priamo na titulnej stránke obvinil z "očierňovania Britov... zavraždených v raji".

Prajut dnes uviedol, že nemal v úmysle nikoho kritizovať, len chcel turistov varovať, aby boli opatrní. Ospravedlnil sa za tvrdé slová a zdôraznil, že jeho krajina je pre turistov bezpečná.

Premiér totiž v stredu večer v televízii v súvislosti s vraždami Britov na pláži vyhlásil, že turisti oblečení v plavkách môžu pôsobiť provokujúco. "Turisti si myslia, že môžu robiť, čo chcú, ale naozaj môžu byť v bezpečí, keď sú v bikinách?" povedal premiér a dodal: "Iba ak nie sú krásni..."

Vraždy sú zatiaľ nevyriešené a úrady nikoho nezatkli, informovala tlačová agentúra AP.