Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Thajsko po dvoch škandáloch smeruje k zákazu komerčného materstva

Lorena McKinnonová (vpravo) sa dotýka bruška svojej matky Julie Navarrovej, ktorá jej porodí o mesiac dcéru Foto: TASR/AP

Návrh zákona zakazujúceho komerčné náhradné materstvo schválilo vo štvrtok thajské zákonodarné zhromaždenie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné správy v miestnych médiách.

Bangkok 28. novembra (TASR) - Návrh zákona zakazujúceho komerčné náhradné materstvo schválilo vo štvrtok thajské zákonodarné zhromaždenie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na dnešné správy v miestnych médiách.

Každému, kto sa zúčastňuje na komerčnom (zárobkovom) náhradnom materstve, hrozí na základe návrhu zákona väzenie až do desať rokov a pokuta 200.000 thajských bahtov (6600 dolárov).

Návrh zákona schválený Národným zákonodarným zhromaždením (NLA) teraz preskúma výbor NLA, potom sa o ňom uskutoční záverečná rozprava.

Podľa očakávania bude návrh nakoniec schválený a stane sa z neho zákon. Už vo štvrtkovom hlasovaní v NLA ho podporilo 177 zákonodarcov a iba dvaja boli proti, informovali noviny Bangkok Post.

Právny štatút komerčného náhradného materstva v Thajsku nie je na základe existujúcej legislatívy jasný a po dvoch nedávnych škandáloch sa dostal pod drobnohľad politikov aj verejnosti.

Jeden prípad sa týkal austrálskeho manželského páru, ktorý zaplatil thajskej náhradnej matke za vynosenie dvojčiat. Jedno bábätko - chlapček - sa narodilo s Downovým syndrómom, preto ho austrálski manželia nechali náhradnej matke a vzali si len jeho sestru-dvojičku.

O niekoľko týždňov bol zverejnený prípad, keď mal Japonec najmenej desať detí s rôznymi thajskými náhradnými matkami. Tvrdil, že chcel po sebe zanechať "tisíce" potomkov, aby viedli ľudskú rasu. Minul na to vyše pol milióna dolárov.