Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Mladá Saudskoarabka dostane do piatich dní azyl v tretej krajine

Na snímke Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnová. Foto: TASR/AP

Al-Kunúnová je obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii HRW povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie.

Bangkok 7. januára (TASR) - Mladá 18-ročná žena zo Saudskej Arábie, ktorú cez víkend zadržali na medzinárodnom letisku v Bangkoku a podľa vlastných slov uteká pred svojou rodinou, nebude z Thajska deportovaná a čoskoro dostane azyl v tretej krajine. Oznámil to v pondelok šéf thajskej imigračnej polície Suračate Hakparn.

"Teraz ju má na starosti UNHCR. Ten mi povedal, že v priebehu piatich dní dostane azyl v niektorej tretej krajine," uviedol v pondelok Suračate Hakparn, ktorého citovala agentúra DPA.

Vyjadril sa tak po tom, ako zástupcom Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) povolili prístup k mladej Saudskoarabke Rahaf Muhammad Mutlak al-Kunúnovej, ktorá v ich sprievode opustila hotelovú izbu na letisku v Bangkoku, kde sa predtým zabarikádovala.

Al-Kunúnovú zastavili podľa jej slov letisku Suvarnabhumi v Bangkoku v sobotu večer zástupcovia saudskoarabských a kuvajtských úradov a násilím jej odobrali cestovné doklady - čo potvrdila aj medzinárodná ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Saudskoarabka sa následne zabarikádovala vo svojej hotelovej izbe na zmienenom letisku a odtiaľ posielala cez sociálne médiá zúfalé prosby o pomoc a o možnosť stretnúť sa so zástupcami OSN.

Na jej meno bol cez víkend na Twitteri zriadený účet, ktorý v pondelok sledovalo viac ako 60 000 užívateľov. Tínedžerka na tejto platforme okrem iného informovala, že sa v pondelok stretla s predstaviteľmi UNHCR a úrady jej tiež vrátili pas.

Al-Kunúnová je podľa vlastných slov obeťou fyzického a psychického násilia v rodine a ľudskoprávnej organizácii HRW povedala, že sa obáva o svoju bezpečnosť v prípade, že by ju donútili vrátiť sa do Saudskej Arábie. Tvrdí, že mužskí členovia jej rodiny ju bili a vyhrážali sa jej smrťou, pričom v minulosti ju na šesť mesiacov zavreli v izbe za to, že si ostrihala vlasy.

Al-Kunúnová chcela požiadať o azyl v Austrálii. Do Thajska sa jej podarilo ujsť počas dovolenky, ktorú s rodinou trávila v Kuvajte. Táto krajina totiž podľa ľudskoprávnych skupín na rozdiel od Saudskej Arábie nevyžaduje, aby sa žena pri odchode z nej preukazovala povolením mužských príbuzných.

Thajsko štatút utečenca neuznáva, pričom žiadatelia o azyl, ktorí na jeho územie dorazia, sú tradične považovaní za nelegálnych prisťahovalcov a sú zadržaní. Bangkok ich obvykle následne posiela späť do vlasti, kde čelia perzekúciám.