Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Thajskí kriminalisti si posvietia na Turkov, hľadajú atentátnika

Ilustračné foto, Thajsko Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia teraz pri analýzach záberov bezpečnostných kamier podľa informácií Bangkok Post dospeli k názoru, že hľadaný podozrivý by mohol byť Turkom.

Bangkok 28. augusta (TASR) - Thajskí kriminalisti sledujú údajne pri vyšetrovaní vražedného bombového útoku v Bangkoku zo 17. augusta novú stopu. Zaujímajú sa v tejto súvislosti o skupinu viac ako 20 Turkov, ktorí mali do Thajska pricestovať 15 dní pred dňom útoku.

Informácie priniesla tlačová agentúra APA s odvolaním sa na thajské médiá.

Špekulácie o tom, že by útok, ku ktorému sa nikto neprihlásil a pri ktorom utrpeli ujmy zväčša Číňania, mohol súvisieť s júlovým vyhostením viac ako stovky v Thajsku sa ilegálne zdržiavajúcich Ujgurov, turecky hovoriacej menšiny moslimského vierovyznania, do ich vlasti - Číny, sa objavili už krátko po 17. auguste. Akcia spôsobila navyše značný rozruch a pobúrenie v Turecku.

Vyšetrovatelia teraz pri analýzach záberov bezpečnostných kamier podľa informácií Bangkok Post dospeli k názoru, že hľadaný podozrivý by mohol byť Turkom.

Polícia a imigračné úrady sa tak teraz pokúšajú skontrolovať osobné údaje a životopisy všetkých tureckých návštevníkov Thajska a súčasne preveriť aj ich možnú príslušnosť k niektorej z extrémistických organizácií.

Zverejnený identikit podozrivého sa špecialisti chystajú porovnať so zábermi, na ktorých sa Turci zachytení kamerami na letiskách v Thajsku.

Bezpečnostný expert Anthony Davis sa nechal počuť, že za útokom mohli byť Siví vlci, ultrapravicové zoskupenie, ktoré nemá problém s používaním násilia a ktoré je považované za mládežnícku organizáciu pravicovonacionalistickej strany MHP. Práve oni sa podieľali na útoku na thajský konzulát v Istanbule, ku ktorému došlo na znak protestu proti deportácii Ujgurov z Thajska.

Najťažší bombový útok v histórii thajskej metropoly si vyžiadal životy najmenej dvoch desiatok ľudí, ďalších viac ako 120 osôb utrpelo zranenia.