Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kremáciou vyvrcholil pohreb thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta

Kráľovský pohrebný sprievod v Bangkoku. Foto: TASRAP

Rakvu s telom zosnulého panovníka prepravia na miesto kremácie v pozlátenom koči. Následne ju prenesú na pohrebnú hranicu, nad ktorou sa týči 53 metrov vysoká kremačná konštrukcia.

Bangkok 26. októbra (TASR) - Kremáciou vyvrcholil vo štvrtok večer v thajskom hlavnom meste Bangkok pohreb zosnulého thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.), ktorý zomrel vlani v októbri vo veku 88 rokov. Informovala o tom agentúra DPA.

Kráľovo telo bolo symbolicky spopolnené na zlatej pohrebnej hranici. Veľkolepá verejná rozlúčka s panovníkom za účasti zhruba 3000 hudobníkov a ďalších účinkujúcich, je už tradične vnímaná ako kráľovský dar verejnosti. Hudobné a ďalšie predstavenia by mali pokračovať až do 6.00 h piatkového rána (zhruba 01.00 h SELČ).

Na verejnej, avšak len symbolickej kremácii kráľa sa zúčastnilo do 7000 ľudí. Pchúmipchónovo telo bolo v skutočnosti spopolnené až po tomto obrade, na súkromnej ceremónii. Udialo sa tak v súlade s budhistickými tradíciami, podľa ktorých dochádza ku skutočnej kremácii tesne po tej symbolickej.




Počas symbolickej kremácie dávali budhistickí mnísi požehnania a každý z hostí, ktorý sa na obrade zúčastnil, položil k pohrebnej hore na znak pocty kráľovi papierový santalový kvet.

Ceremónii, prebiehajúcej na ploche zhruba 80.000 metrov štvorcových v komplexe, ktorý bol v Bangkoku vytvorený výlučne pre tento účel, predsedal Pchúmipchónov jediný syn a súčasne nový thajský kráľ Mahá Vatčirálongkón (Ráma X.).

Na približne dve a pol hodiny trvajúcom kremačnom obrade sa zúčastnili poprední thajskí predstavitelia a čestní hostia z dovedna 42 krajín sveta. Medzi nimi napríklad britský princ Andrew, americký minister obrany James Mattis alebo holandská kráľovná Máxima.

Pohrebná hranica bola umiestnená v strede krematória. Pavilón má symbolizovať horu Méru, ktorá je posvätná ako v budhizme tak aj v hinduizme, pričom je považovaná za stred fyzického, metafyzického aj duchovného vesmíru. Thajskí králi sa považujú za reinkarnovaného hinduistického boha Višnu.

Pred samotným obradom prebehla v Bankogu vyše štvorhodinová procesia, na ktorej sa zúčastnili státisíce Thajčanov, tisíce vojakov, hodnostárov aj členovia kráľovskej rodiny.

Symbolickú kráľovu urnu priviezol na miesto spopolnenia dvojkolesový voz. Sprievod sprevádzalo bubnovanie, flautová hudba, ako aj salva z diel.

Pchúmipchón Adundét (Ráma IX.) vládol v Thajsku viac ako 70 rokov a tešil sa veľkej úcte svojich poddaných. Celkove päťdňová rozlúčka s ním, ktorá vyjde podľa odhadov na 90 miliónov dolárov, potrvá do nedele 29. októbra a ukončí sa ňou ročný štátny smútok, ktorý vyhlásili v krajine po kráľovej smrti.