Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Thajský minister sa stretol so zosadenou mjanmarskou líderkou Su Ťij

Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj kráča po podpísaní Zmluvy o priateľstve a spolupráci (TAC) v juhovýchodnej Ázii Saudskoarabským kráľovstvom na stretnutí ministrov zahraničných vecí Združenia národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Jakarte, Indonézia, v stredu, júl 12, 2023. Foto: TASR/AP

Su Ťij (78) zadržiavajú od vojenského puču z 1. februára 2021, ktorý ukončil krátky experiment s demokraciou v Mjanmarsku a vrhol túto krajinu juhovýchodnej Ázie do chaosu a krviprelievania.

Jakarta 12. júla (TASR) - Thajský minister zahraničných vecí Dón Póramatvinaj sa minulý týždeň stretol so zosadenou mjanmarskou demokratickou líderkou Aun Schan Su Ťij, informoval samotný minister v stredu novinárov. Išlo o jej prvé známe stretnutie so zahraničným vyslancom, odkedy ju zadržali po vojenskom prevrate v roku 2021. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Mali sme dobré stretnutie, bola v dobrom zdravotnom stave,"
povedal Dón novinárom popri stretnutí ministrov zahraničných vecí z krajín juhovýchodnej Ázie, ktoré sa koná v indonézskom hlavnom meste Jakarta.

Su Ťij (78) zadržiavajú od vojenského puču z 1. februára 2021, ktorý ukončil krátky experiment s demokraciou v Mjanmarsku a vrhol túto krajinu juhovýchodnej Ázie do chaosu a krviprelievania.

Proti laureátke Nobelovej ceny za mier neskôr vzniesli množstvo obvinení a súd vojenskej junty ju poslal do väzenia na celkovo 33 rokov. Súdne procesy s političkou skritizovali skupiny na ochranu ľudských práv ako frašku.

Šéf thajskej diplomacie potvrdil, že so Su Ťij sa stretol v nedeľu 9. júla a že vyzvala na obnovenie rozhovorov zameraných na ukončenie krízy vo svojej krajine.

"Volala po dialógu," dodal minister s tým, že je sama ochotná zapojiť sa do rozhovorov.

Dón povedal, že presadzuje myšlienku "nadviazať rozhovor s orgánom v Nepjite". Myslel tým vládcov junty v hlavnom meste Mjanmarska, doplnila AFP.

Su Ťij bolo vidieť od prevratu iba raz – na zrnitých fotografiách štátnych médií z prázdnej súdnej siene v hlavnom meste Nepjito, ktoré postavila armáda.

Junta odmietla opakované žiadosti zahraničných diplomatov o stretnutie so Su Ťij a jej obhajcovia mali väčšinu priebehu jej súdneho procesu zakázané rozprávať sa s médiami.

Vlani v júni ju premiestnili z domáceho väzenia v Nepjite na samotku vo väznici.