Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Thajský súd odsúdil páchateľov brutálnej vraždy na tresty smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Telá Hannah Witheridgeovej (23) a Davida Millera (24) našli 15. septembra 2014 na pláži turistického ostrova Koh Tao.

Koh Samui 24. decembra (TASR) - Thajský súd uznal dvoch mužov z Mjanmarska vinnými z vraždy dvoch britských turistov v septembri 2014 a odsúdil ich na tresty smrti. Informovali dnes o tom agentúry Reuters a Associated Press.

Telá Hannah Witheridgeovej (23) a Davida Millera (24) našli 15. septembra 2014 na pláži turistického ostrova Koh Tao. Mladá žena bola pred vraždou ešte znásilnená.

Polícia pôvodne zatkla troch Mjanmarčanov, z ktorých jeden svoju účasť na zločinoch poprel. Win Zaw Htun a Zaw Lin, ktorí majú v súčasnosti 22 rokov, sa k skutkom začiatkom októbra 2014 priznali. Svoje priznania však neskôr stiahli, keďže tvrdili, že polícia ich k nim donútila.

Aktivista Andy Hall, ktorý spolupracoval s obhajobou, uviedol, že súd uznal dvojicu mužov vinnými vo všetkých bodoch obžaloby. Obaja muži sa proti rozsudku pravdepodobne odvolajú.

Agentúra Reuters pripomína, že vyšetrovanie a súdny proces na provinčnom súde na ostrove Samui sa niesli v znamení kritiky pre údajné mučenie dvojice mužov a neodborné zaobchádzanie s dôkazmi.

Súdny proces sa začal v júli a skončil sa v októbri, pričom vypočúvania svedkov zabrali 21 dní. DNA testy, ktorými sa zistilo, že DNA podozrivých sa zhoduje so vzorkami DNA odobratými z tela Witheridgeovej, boli podľa sudcu vykonané v súlade s normami.