Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Theodoros Rusopulos bol zvolený za nového predsedu PZ RE

Ilustračná snímka Foto: TASR/Vladimír Benko

Rusopulos vo svojom otváracom prejave zdôraznil, že počas jeho predsedníctva bude jeho hlavnou prioritou Ukrajina a zabezpečenie zodpovednosti ruskej strany za zločiny.

Brusel/Štrasburg 22. januára (TASR) - Kandidát z Grécka Theodoros Rusopulos bol v pondelok v Štrasburgu zvolený za nového a v poradí už 35. predsedu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) od roku 1949. Informuje o tom spravodajca TASR.

PZ RE v správe pre médiá spresnilo, že Rusopulos je prvým gréckym štátnym príslušníkom, ktorý zastáva túto funkciu. Zvolený bol na jednoročné funkčné obdobie s možnosťou znovuobnovenia tejto pozície o ďalší rok. V tejto funkcii vystriedal Tinyho Koxa z Holandska.

Rusopulos vo svojom otváracom prejave zdôraznil, že počas jeho predsedníctva bude jeho hlavnou prioritou Ukrajina a zabezpečenie zodpovednosti ruskej strany za "strašné zločiny spáchané na území Ukrajiny".

Upozornil, že Rada Európy (RE) je každý deň konfrontovaná s nedostatkom záujmu o ľudské práva, s útlakom spôsobeným nedostatkom demokratických ideálov a to aj v krajinách, ktoré si demokraticky volia svojich vodcov.

"Sme tu, aby sme im pripomenuli, čo podpísali pri ratifikácii Európskeho dohovoru o ľudských právach a všetky mnohé ďalšie záväzky, ktoré spoločne navrhli a vytvorili," uviedol nový šéf PZ RE.

Dodal, že jemu blízke výzvy sa týkajú problémov a nebezpečenstiev, ktoré môžu pre demokraciu vzniknúť "z akéhokoľvek nerozlišujúceho rozširovania umelej inteligencie". Tá podľa neho musí zostať nástrojom na pomoc ľudským schopnostiam a nie náhradou ľudskej vôle a autonómie.

Za ďalšiu výzvu považuje potrebu dohodnúť sa na tom, ako najlepšie chrániť životné prostredie a tiež boj proti sociálnym, profesionálnym, ekonomickým a rodovým nerovnostiam.

Zdôraznil tiež svoju vôľu pracovať na "ešte väčšej viditeľnosti Rady Európy medzi jej členskými štátmi a zvyškom sveta".





(spravodajca TASR Jaromír Novak)