Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Theresa Mayová odsúdila útok v Dúme

Theresa Mayová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mayová po stretnutí s dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom v Kodani označila režim v Sýrii za brutálny, ktorý útočí na vlastných občanov.

Kodaň 9. apríla (TASR) - Británia bezvýhradne odsudzuje použitie chemických zbraní a považuje za nevyhnutné zistiť, čo sa stalo 7. apríla v sýrskom meste Dúmá. Počas oficiálnej návštevy Dánska to v pondelok vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová, uviedli agentúry AP a DPA.

Mayová po stretnutí s dánskym premiérom Larsom Lökkem Rasmussenom v Kodani označila režim v Sýrii za brutálny, ktorý útočí na vlastných občanov. Británia a jej spojenci podľa premiérky aktuálne tento útok vyhodnocujú.

"Ak sa to potvrdí, bol to ďalší príklad brutality režimu Bašára Asada a nehanebného ignorovania jeho vlastného ľudu," povedala Mayová. Dodala, že vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho podporovatelia, vrátane Ruska, "musia byť bratí na zodpovednosť", ak sa zistí, že boli zodpovední za útok v Dúme.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v pondelok uviedla, že údajné nasadenie chemických zbraní v Dúme preverí. Jej experti už vykonali predbežnú analýzu udalosti a zhromažďujú informácie "zo všetkých dostupných zdrojov, aby sa zistilo, či (v Dúme) došlo k použitiu chemických zbraní".