Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tibeťania na celom svete si dnes volia exilového premiéra a parlament

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnešné voľby sú už druhými od roku 2011, keď sa dalajláma vzdal svojich politických právomocí, pretože sa chcel sústrediť výhradne na svoju rolu budhistického vodcu tibetského ľudu.

Naí Dillí 20. marca (TASR) - Tibeťania žijúci v exile na celom svete si dnes volia nového politického vodcu a parlament. Dnešné voľby sú už druhými od roku 2011, keď sa dalajláma vzdal svojich politických právomocí, pretože sa chcel sústrediť výhradne na svoju rolu budhistického vodcu tibetského ľudu. Informovala o tom agentúra DPA.

V súboji o funkciu predsedu vlády proti sebe stoja úradujúci premiér Lozang Sanggjä a predseda exilového parlamentu Päma Cchering, ktorý v tejto funkcii pôsobí od roku 2006.

Tibetskú exilovú vládu oficiálne neuznáva nijaký štát, avšak jej predstavitelia majú veľký vplyv v komunite viac ako 85.000 Tibeťanov žijúcich v rozličných častiach sveta, najmä však v Indii, Nepále a Bhutáne.

Okrem indického mesta Dharamsála, ktoré je sídlom exilovej tibetskej vlády a parlamentu, si nového premiéra a 45-členný poslanecký zbor volia Tibeťania aj v Austrálii, Európe, Japonsku, Juhoafrickej republike či Rusku.

Výsledky dnešných volieb by mali byť známe 27. apríla.

Tibet je od roku 1965 oficiálne autonómnou oblasťou v rámci Číny, ktorá tento himalájsky región vojensky obsadila v roku 1950.