Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Corbyn vyhlásil, že je pripravený slúžiť krajine

Jeremy Corbyn, archívne foto. Foto: TASR/AP

Labourista Corbyn uviedol, že ľudia už majú dosť úspornej politiky a škrtov vo verejných výdavkoch.

Londýn 9. júna (TASR) - Líder britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn dnes vyhlásil, že je "pripravený slúžiť" krajine, pričom vylúčil prípadné dohody či pakty s inými stranami v parlamente.

Corbyn sa takto vyjadril po štvrtkových predčasných parlamentných voľbách, v ktorých konzervatívci premiérky Theresy Mayovej stratili väčšinu v Dolnej snemovni britského parlamentu, ale pre labouristov boli úspešné.

Labourista Corbyn uviedol, že ľudia už majú dosť úspornej politiky a škrtov vo verejných výdavkoch.

Všetko o predčasných voľbách v Británii: Pozrite si výsledky, reakcie, analýzy


Corbyn zopakoval výzvy, aby Mayová odstúpila z postu premiérky. Mayová zvolala predčasné parlamentné voľby v nádeji, že posilní väčšinu konzervatívcov v parlamente. Namiesto toho však konzervatívci prišli o väčšinu. A labouristi zaznamenali zisky kresiel.

"Získali sme kreslá v každom jednom regióne krajiny. Pri oveľa vyššej účasti voličov sme dostali o tri milióny hlasov viac. To je veľmi pekný výsledok," dodal.

Corbyn ďalej povedal, že "politika sa zmenila. Politika sa už nevráti do starých koľají, v ktorých bola predtým."

Líder labouristov tiež vyhlásil, že nadchádzajúce diskusie o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie, o tzv. brexite, musia pokračovať bez ohľadu na to, ktorá strana zostaví novú vládu.

Labouristi sa pokúsia vytvoriť v Británii menšinovú vládu


Britská opozičná Labouristická strana sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu po tom, ako Konzervatívna strana terajšej premiérky Theresy Mayovej vo štvrtkových voľbách neobhájila väčšinu v parlamente. Pre rozhlasovú stanicu BBC to dnes uviedol labouristický tieňový minister financií John McDonnell.

Mayová čelí výzvam na odstúpenie z postu predsedníčky vlády i šéfky konzervatívcov po tom, ako jej voliči uštedrili tvrdý úder, keď namiesto silnejšieho mandátu, ktorý vyhlásením predčasných volieb chcela dosiahnuť pre rokovania s EÚ o brexite, pozíciu jej strany oslabili.

Vystúpenie Mayovej sa očakáva o 11.00 h SELČ. Premiérka už naznačila, že využije právo úradujúcej šéfky vlády na to, aby sa ako prvá pokúsila vytvoriť nový kabinet. Nie je však jasné, či na to bude mať dostatočnú podporu.

"Navrhneme, že budeme slúžiť krajine a vytvoríme menšinovú vládu. Dôvodom je to, že Konzervatívna strana podľa mňa nie je stabilná, že premiérka nie je stabilná," povedal McDonnell pre BBC.

Uviedol tiež, že labouristi nebudú uzatvárať koaličnú dohodu so žiadnou inou stranou.