Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tillerson rokoval s Lavrovom. Bloomberg označil schôdzku za trápnu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) a šéf americkej diplomacie Rex Tillerson Foto: TASR/AP

Keď začal hovoriť Tillerson, novinári dostali signál, aby opustili miestnosť. Táto epizóda Lavrova nahnevala.

Bonn 16. februára (TASR) - Nový šéf americkej diplomacie Rex Tillerson potvrdil dnes ochotu prezidenta USA Donalda Trumpa vyriešiť problémy vo vzťahoch s Moskvou. Uviedol to dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý s Tillersonom po prvý raz rokoval v nemeckom Bonne. Agentúra Bloomberg však označila schôdzku za trápnu.

"Diskutovali sme o situácii v bilaterálnych vzťahoch, ktoré vážne narušila Obamova administratíva," povedal Lavrov. Tillerson však podľa neho potvrdil ochotu Trumpa prekonať toto obdobie. O sankciách voči Rusku sa na schôdzke nehovorilo, dodal šéf ruskej diplomacie, ktorého citovala agentúra TASS.

Ako informovala agentúra AP, Tillerson po schôdzke s Lavrovom vyhlásil, že Rusko musí dodržiavať minské dohody z roku 2015, ktorých cieľom je ukončenie konfliktu na Ukrajine. Zároveň však dodal, že Spojené štáty budú hľadať s Ruskom spôsoby praktickej spolupráce, "ktorá bude prínosom pre americký národ".

Agentúra Bloomberg konštatovala, že stretnutie oboch šéfov diplomacií bolo trápne. Podľa nej protokol predpisuje, aby si dvojica podala ruky, vymenila známe frázy pred cvakajúcimi fotoaparátmi a možno aj odpovedala na otázky novinárov predtým, než začne rozhovor za zatvorenými dverami.

Úvodné slovo mal Sergej Lavrov. Okrem iného povedal: "Pán minister zahraničných vecí, ďakujem vám za túto príležitosť mať s vami prvý kontakt po tom, čo ste sa ujali funkcie, a rád by som vám opäť k tomu pogratuloval."

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov
Foto: TASR/AP


Lavrov odpovedal aj na otázku jedného z prítomných novinárov, či je Moskva znepokojená "turbulenciami" vo Washingtone (ohľadne demisie poradcu Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna pre jeho kontakty s ruskou vládou) a či to ovplyvní rusko-americké vzťahy.

"Mali by ste vedieť, že my nezasahujeme do vnútorných záležitostí iných krajín," odpovedal Lavrov.

A potom už veci nabrali iný smer, píše Bloomberg. Keď začal hovoriť Tillerson, novinári dostali signál, aby opustili miestnosť. Táto epizóda Lavrova nahnevala a otvorene sa pýtal, prečo americkí poradcovia vypudili ruských a amerických novinárov z miestnosti bez toho, aby si mohli vypočuť zvyšok Tillersonovej úvodnej reči.

Podľa agentúry TASS stihol Tillerson povedať len "Ďakujem, pán Lavrov, tiež vás rád vidím", potom ho jeho poradcovia prerušili a požiadali novinárov, aby opustili priestory.

Prvá schôdzka medzi Lavrovom a Tillersonom sa konala v rámci dvojdňového stretnutia ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G20 v Bonne, ktoré sa začalo dnes.

Schôdzka G20 v Bonne je debutom nového šéfa diplomacie USA Tillersona



Schôdzka ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G20 v bývalom nemeckom hlavnom meste Bonn je tiež miestom debutového vystúpenia nového šéfa americkej diplomacie Rexa Tillersona, ktorý na tomto dvojdňovom rokovaní vedie delegáciu vlády prezidenta Donalda Trumpa.

Stretnutie v budove, ktorá bola v minulosti sídlom nemeckého parlamentu, hostí ďalší nováčik medzi najvyššími diplomatmi krajín G20 - nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, napísala v komentári agentúra DPA.

Šéfovia diplomacií sa budú venovať širokej škále problémov, hlavným zameraním sú však otázky globálneho rozvoja. Ministri by mali hovoriť o Rusku, Sýrii, Severnej Kórei, Blízkom východe, Mexiku, Iráne či východnej Ukrajine, ale aj o klimatických zmenách a terorizme.

Na snímke uprostred nový americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson prichádza na stretnutie šéfov diplomacií krajín skupiny G20 v nemeckom Bonne 16. februára 2017.
Foto: TASR/AP


Bonn bude tiež miestom, kde dôjde k prvému bilaterálnemu rokovaniu ministrov zahraničných vecí USA a Ruska po tom, ako sa stal Trump v januári americkým prezidentom.

Stretnutie ministrov zahraničných vecí krajín G20 sa považuje za jednu z troch vrcholných schôdzok, ktoré sa konajú tento týždeň v Európe. Očakáva sa, že jej účastníci vyzvú Tillersona, aby im objasnil aktuálne postoje Trumpovej vlády.

Okrem rokovania šéfov diplomacií G20 v Bonne zasadajú dnes druhým dňom v Bruseli ministri obrany členských štátov Severoatlantickej aliancie. V piatok sa navyše v Mníchove koná výročná bezpečnostná konferencia, na ktorej viceprezident USA Mike Pence predstaví svetu aktualizovanú bezpečnostnú agendu Bieleho domu.