Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tillerson: Presťahovanie veľvyslanectva do Jeruzalema bude trvať roky

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.
Foto: TASR/AP

Trumpovo rozhodnutie nahnevalo Palestínčanov a vyvolalo protesty po celom regióne. V pásme Gazy prišiel o život jeden Palestínčan.

Paríž 8. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v piatok vyhlásil, že bude trvať pravdepodobne niekoľko rokov, kým USA otvoria svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme.

Potrvá "nejaký čas", kým sa zaobstará stavebný pozemok pre ambasádu, vypracujú sa stavebné plány, získa sa povolenie od izraelskej vlády a kým sa budova postaví, uviedol Tillerson v Paríži s tým, že sa tak nestane tento rok a zrejme ani na budúci rok.

Na tlačovej konferencii v prítomnosti svojho francúzskeho rezortného partnera Jeana-Yva Le Driana ďalej povedal, že rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela "nenaznačuje akákoľvek konečný status pre Jeruzalem". Podľa neho dávajú USA najavo, že o hraniciach Jeruzalema rozhodnú rokovaniami Izraelčania a Palestínčania.

Trumpovo rozhodnutie nahnevalo Palestínčanov a vyvolalo protesty po celom regióne. V pásme Gazy prišiel o život jeden Palestínčan, keď proti protestujúcim použili izraelské bezpečnostné sily ostrú muníciu. Takmer 300 ľudí utrpelo zranenia a dvaja z nich sú v kritickom stave, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne ministerstvo zdravotníctva.

Izraelská armáda uviedla, že v Gaze došlo k násilnostiam a "vojaci reagovali prostriedkami na rozohnanie nepokojov".