Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Lavrov žiadal od Tillersona vysvetlenie ohľadom Jeruzalema

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov na rokovaní s Tillersonom hovoril aj o neprípustnosti nátlaku na ruské médiá a ruských diplomatov pôsobiacich v USA.

Viedeň 7. decembra (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že požiadal svojho amerického rezortného partnera Rexa Tillersona o vysvetlenie rozhodnutia americkej vlády o presťahovaní veľvyslanectva USA z Tel Avivu do Jeruzalema. Informovala o tom vo štvrtok agentúra RIA Novosti.

"Žiadali sme objasnenie významu rozhodnutí, ktoré sa (v USA) prijali, pokiaľ ide o presun amerického veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema," uviedol Lavrov vo Viedni, kde sa konala schôdzka ministrov zahraničných vecí členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Lavrov od americkej strany žiadal, aby vysvetlila, aké dôsledky by krok Spojených štátov mohol mať na úsilie vyvíjané v rámci tzv. blízkovýchodného kvarteta medzinárodných sprostredkovateľov.

Ruský minister okrem toho povedal, že Moskva chce upozorniť na obavy, ktoré vyjadrili arabské i moslimské krajiny, Liga arabských štátov či Organizácia islamskej spolupráce v súvislosti s možným ohrozením snáh o urovnanie situácie na Blízkom východe po Trumpovom vyhlásení.

Lavrov dodal, že Rusko a USA sa vo Viedni dohodli, že budú pokračovať v kontaktoch, tentoraz na úrovni expertov, "aby sme (v Moskve) lepšie porozumeli nielen americkému prístupu, ale aj našli spôsob, ako pokračovať v práci v rámci kvarteta" združujúceho Rusko, USA, OSN a EÚ.

Lavrov na rokovaniach s Tillersonom hovoril o Donbase


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok v rozhovore so svojím americkým rezortným partnerom Rexom Tillersonom znova upozornil, že Kyjev musí dôsledne plniť mierové dohody týkajúce sa urovnania situácie na východe Ukrajiny, ktoré boli uzavreté v bieloruskom Minsku.

Uvádza sa to vo vyhlásení zverejnenom podľa agentúry RIA Novosti na webovej stránke ruského rezortu diplomacie po rokovaní oboch ministrov, ktoré sa konalo počas ministerského summitu členských krajín Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Viedni.

Vo vyhlásení ruského ministerstva sa píše, že pri posudzovaní situácie na východe Ukrajina ruská strana upozornila, že dohody uzavretí v Minsku 12. februára 2015 nemajú alternatívu. Z vyhlásenia vyplýva, že Lavrov na rokovaniach s Tillersonom zdôraznil, že je potrebné dôsledné vykonávanie ustanovení minských mierových protokolov zo strany Kyjeva.

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov na rokovaní s Tillersonom hovoril aj o neprípustnosti nátlaku na ruské médiá a ruských diplomatov pôsobiacich v USA, a to vrátane pokusov o ich naverboovanie za agentov cudzích tajných služieb.

K tejto téme sa v stredu na tlačovej konferencii vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, keď spresnila, že Moskva má správy o mnohých a rôznorodých pokusoch o naverbovanie novinárov zo strany amerických tajných služieb. Ilustrovala ich na príklade ruského novinára, ktorému spočiatku americké tajné služby ponúkli spoluprácu, potom sa ho snažili podplatiť a napokon naňho vyvíjali psychologický nátlak a prešli i k priamym vyhrážkam.

Podľa agentúry Ukrinform sa s Lavrovom vo štvrtok vo Viedni chce stretnúť aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, pričom ako hlavnú tému spoločného rozhovoru chce "predostrieť otázku oslobodenia ukrajinských politických väzňov v Rusku".

Tillerson: Rusko vyzbrojuje a cvičí spolu s ukrajinskými povstalcami



Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vo štvrtok vo Viedni ostro kritizoval Rusko za jeho agresiu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AP.

Tillerson vo svojom úvodnom prejave na dvojdňovom zasadnutí 24. Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) poukázal na to, že Moskva zasahuje do záležitostí susedných krajín. Uviedol, že Rusko "vyzbrojuje, vedie, cvičí a bojuje po boku protivládnych síl" na Ukrajine.

USA podľa Tillersona "nikdy neakceptujú ruskú okupáciu a pokus o anexiu" Krymu. Minister uviedol, že sankcie budú platiť, kým Rusko neodovzdá späť kontrolu nad polostrovom Ukrajine. Dodal, že Spojené štáty sa pridajú k Európe pri zachovávaní ďalších sankcií, kým Rusko nestiahne svoje vojenské sily z donbaského regiónu na východe Ukrajiny.

Agentúra AP pripomína, že Tillerson sa ešte vo štvrtok stretne vo Viedni s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Ten obvinil Severoatlantickú alianciu, že "podkopáva" bezpečnosť v Európe. Spomínal pritom "narastanie potenciálu NATO na jeho východnom krídle, bezohľadné rozširovanie aliancie (a) rozmiestnenie protiraketového systému v Európe".

Cieľom ministerskej rady, ktorá sa koná na pozvanie úradujúceho predsedu organizácie, rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, je zhodnotiť aktivity organizácie za uplynulý rok a posilniť dialóg o bezpečnostných témach v regióne OBSE. Generálny tajomník OBSE Thomas Greminger na úvod uviedol, že medzi členmi organizácie je nutné opätovne vybudovať ovzdušie dôvery.

Problém Ukrajiny je jedinou vážnou prekážkou normalizácie vzťahov


Problém Ukrajiny je jedinou vážnou prekážkou normalizácie americko-ruských vzťahov, uviedol vo štvrtok americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson.

"Otázka Ukrajiny je tým problémom, ktorý sa stal reálnou prekážkou (pre normalizáciu)," citovala agentúra AP Tillersonovo vyhlásenie vo Viedni, kde sa zúčastnil na ministerskej schôdzke Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Tillerson dodal, že "rozdielne názory medzi nami sú prípustné v iných otázkach, ako je Sýria, ale keď jedna krajina vtrhne na územie druhej, potom je ťažko ignorovať, čo sa deje a dosiahnuť zmierenie".

Vo svojom úvodnom prejave na dvojdňovom zasadnutí 24. Ministerskej rady OBSE Tillerson poukázal na to, že Moskva zasahuje do záležitostí susedných krajín. Uviedol, že Rusko "vyzbrojuje, vedie, cvičí a bojuje po boku protivládnych síl" na Ukrajine.

USA podľa Tillersona "nikdy neakceptujú ruskú okupáciu a pokus o anexiu" Krymu. Sankcie uvalené na Rusko budú platiť, kým Moskva neodovzdá kontrolu nad polostrovom späť Ukrajine. Dodal, že Spojené štáty sa pridajú k Európe pri zachovávaní ďalších sankcií, kým Rusko nestiahne svoje vojenské sily z donbaského regiónu na východe Ukrajiny.

Tillerson vyjadril názor, že ruská agresia na Ukrajine je najväčšou hrozbou pre európsku bezpečnosť. Okrem toho Rusko podľa neho naďalej využíva nástroje hybridnej vojny, ktorými sa snaží mariť prácu európskych inštitúcií, "a toto je tiež veľká prekážka v normalizácii našich vzťahov".