Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

R. Tillerson: USA zvažujú sankcie na predaj ropy z Venezuely

Na archívnej snímke Rex Tillesron. Foto: TASR/AP

Minister zahraničných vecí USA uviedol, že USA požadujú "slobodné, spravodlivé a overiteľné voľby" vo Venezuele a chcú vyvinúť dostatočný tlak na ukončenie krízy v tejto juhoamerickej krajine.

Buenos Aires 5. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty stále zvažujú sankcie na ropu a ropné prodkuty z krízou sužovanej Venezuely.

V argentínskom hlavnom meste Buenos Aires uviedol, že USA požadujú "slobodné, spravodlivé a overiteľné voľby" vo Venezuele a chcú vyvinúť dostatočný tlak na ukončenie krízy v tejto juhoamerickej krajine.

Rovnako však povedal, že by rád našiel spôsob, ako zmierniť negatívne dôsledky, ktoré by sankcie mali na americké ropné spoločnosti, Venezuelčanov a iné regionálne štáty spoliehajúce sa na venezuelskú ropu.

Na Venezuelu sa stupňuje medzinárodný nátlak po rozhodnutí vlády uskutočniť prezidentské voľby najneskôr 30. apríla za podmienok, ktoré podľa kritikov vyhovujú prezidentovi Nicolásovi Madurovi.

Venezuela zažíva hlbokú politickú a ekonomickú krízu v dôsledku spôsobu vládnutia Madura, ktorý sa snaží upevniť si moc. V priebehu vlaňajška zbavil opozíciou ovládané Národné zhromaždenie právomocí a vytvoril konkurenčný provládny orgán, aby prepracoval venezuelskú ústavu.