Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tillerson vyzval Rúháního, aby prestal podporovať teroristov

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson. Foto: TASR/AP

Opätovné víťazstvo Rúháního v prezidentských voľbách oslavovali v uliciach Teheránu desaťtisíce jeho podporovateľov.

Rijád 21. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval opätovne zvoleného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, aby úplne zastavil financovanie a iné podporovanie teroristických skupín zo strany Teheránu. Vyjadril zároveň nádej, že Irán prestane testovať balistické rakety a vráti svojim občanom "slobodu prejavu a slobodu organizovania sa, aby mohli žiť životy, aké si zaslúžia".

Podľa Tillersona, ktorý komentoval výsledky piatkových prezidentských volieb v Iráne počas návštevy Saudskej Arábie, by mal Rúhání využiť príležitosť na skoncovanie s úlohou svojej krajiny ako podporovateľa "destabilizujúcich síl v tomto regióne". Na spoločnej tlačovej konferencii so saudskoarabským rezortným partnerom Ádilom Džubajrom zhrnul svoj odkaz slovami, že "ak Rúhání chce zmeniť vzťahy Iránu so zvyškom sveta, toto sú veci, ktoré môže urobiť".

Tillerson v saudskoarabskom Rijáde dodal, že keď nadíde "ten správny čas", bude pravdepodobne rokovať aj s iránskym ministrom zahraničných vecí Mohammadom Džavádom Zarífom, hoci zatiaľ takéto rozhovory neplánuje. Podľa vlastných slov sa totiž nechce "uzatvárať pred nikým, kto sa chce zhovárať".

Tillerson a Džubajr spoločne kritizovali Irán za podporu zahraničných bojovníkov v krajinách, ako sú Jemen, Irak a Sýria, ale aj za jeho jadrové ambície.

Opätovné víťazstvo Rúháního v prezidentských voľbách oslavovali v uliciach Teheránu desaťtisíce jeho podporovateľov. Úradujúci prezident porazil súperov s veľkým náskokom a zabezpečil si tak druhé štvorročné funkčné obdobie na to, aby dokončil svoj politický program, ktorého súčasťou je presadenie väčších slobôd a väčšia ústretovosť voči ostatnému svetu.