Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Afganský tím a Taliban diskutovali o urýchlení mierových rozhovorov

Vodca a spoluzakladateľ militantného hnutia Taliban mulla Abdul Gháni Baradar (uprostred), archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Obe strany zdôraznili ochotu zrýchliť mierové rozhovory konajúce sa v Dauhe, dodal vládny tím.

Kábul 14. mája (TASR) - Rokovacia skupina afganskej vlády a členovia vedenia hnutia Taliban sa v piatok stretli v Katare v metropole Dauha, kde diskutovali o urýchlení mierových rozhovorov, ktoré niekoľko mesiacov stáli. Oznámili to obe strany, ako uviedla tlačová agentúra AFP.

"Dnes sa v Dauhe konalo stretnutie delegácií oboch rokovacích strán," napísal na Twitteri tím afganskej vlády.

"Obe strany zdôraznili ochotu zrýchliť mierové rozhovory konajúce sa v Dauhe," dodal vládny tím.

Radikálne hnutie Taliban v podobne ladenom vyhlásení na Twitteri oznámilo, že "obe strany sa dohodli na pokračovaní rozhovorov po skončení (moslimského sviatku) íd al-fitr".

Vo štvrtok začalo pri príležitosti tohto sviatku platiť trojdňové prímerie, dohodnuté oboma bojujúcimi stranami. Pred ním však prebiehali dlhé týždne smrtiaceho násilia.

Napriek bezprecedentnému začatiu mierových rozhovorov v septembri v Katare sa následne obe strany nepohli dopredu a mali spory.

V Turecku bola koncom apríla naplánovaná konferencia o Afganistane, ale odložili ju na neurčito, pretože Taliban sa na nej odmietol zúčastniť.

Protestoval totiž proti odkladu úplného stiahnutia amerických vojakov z Afganistanu, ktoré Washington presunul z 1. mája na 11. september.

Odvtedy, čo zahraniční vojaci začali poslednú fázu sťahovania z Afganistanu, vládne sily a Taliban sa pustili do krutých bojov, predovšetkým na juhu krajiny.