Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Timmermans: Dialóg s Poľskom o reforme justície teraz nie je možný

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans,
archívna snímka
Foto: TASR /AP

Podľa podpredsedu Európskej komisie Fransa Timmermansa zásahy poľskej vlády do systému justície predstavovali systémové ohrozenie.

Brusel 6. novembra (TASR) - Európska komisia nevidí v spore okolo reformy poľskej justície možnosť na dialóg s Varšavou. Naznačil to v pondelok na pôde Európskeho parlamentu jej podpredseda Frans Timmermans.

Podľa jeho slov EK chce naďalej viesť skutočný, konštruktívny dialóg s poľskou stranou a veľmi ľutuje, že to momentálne nie je možné.

Zásahy poľskej vlády do systému justície predstavovali "systémové ohrozenie", potvrdil Timmermans a dodal, že rezort spravodlivosti by bol mal vplyv na jednotlivých sudcov prostredníctvom predlžovania ich mandátov. To podkopáva nezávislosť justície a je i v rozpore s právom Únie, konštatoval druhý muž EK, ktorá podľa Timmermansových slov zvažuje teraz ďalšie kroky.

Podpredseda EK hodnotil kriticky aj návrhy zmien inkriminovaných zákonov, v zmysle ktorých by boli sudcovia vystavení na milosť a nemilosť prezidentovi krajiny, ak by sa znížila ich veková hranica na odchod do dôchodku. Objektívne preskúmanie by potom nebolo možné, dodal Timmermans, ktorý apeloval na Poľsko, aby zabezpečilo zohľadnenie pripomienok Európskej únie a Benátskej komisie Rady Európy.