Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Timmermans privítal ochotu Poľska viesť dialóg o reforme súdnictva

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans reční na tlačovej konferencii po stretnutí s poľskými politikmi vo Varšave v utorok 5. apríla 2016. Foto: TASR /AP

Prezident Duda predstavil dnes vlastné návrhy reformy poľského Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady (KRS).

Brusel 25. septembra (TASR) - Prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans ocenil dnes ochotu Poľska pokračovať v dialógu o potrebe dodržiavania pravidiel právneho štátu. Reagoval tak na dnešné návrhy poľského prezidenta Andrzeja Dudu v oblasti reformy justície. Zdôraznil, že Komisia si Dudove návrhy dôkladne preštuduje.

"Povzbudila ma skutočnosť, že poľská vláda uviedla, že si želá dialóg s Európskou komisiou: to je pre mňa dobrá správa," povedal Timmermans, ktorého citovala agentúra AP.

Prezident Duda predstavil dnes vlastné návrhy reformy poľského Najvyššieho súdu a Národnej súdnej rady (KRS). Tie sa nezhodujú s legislatívnymi návrhmi, s ktorými predtým prišla vládnuca strana Práva a spravodlivosti (PiS).

Duda tak urobil v deň, keď mala Rada EÚ pre všeobecné záležitosti na svojom zasadnutí v Bruseli posúdiť, či medzi členskými krajinami existuje dostatočná podpora pre sankcie voči Poľsku.

Zmeny vo fungovaní najvyšších poľských justičných orgánov, ktoré navrhla konzervatívna poľská vláda a ktoré podľa Európskej komisie ohrozujú vládu zákona, sa stali jadrom sporu medzi Bruselom a Varšavou. Exekutívu EÚ viedli k tomu, aby v lete spustila právne konanie voči Poľsku. V polovici júla EK dokonca vládu vo Varšave varovala, že Poľsko môže čeliť konaniu podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, ktorý v prípade "vážneho a pretrvávajúceho" porušenia Základných princípov EÚ môže viesť k najprísnejším sankciám - k strate hlasovacích práv v Rade EÚ.

Timmermans dnes ocenil ústretovú snahu poľského prezidenta. Vyhlásil tiež, že v záujme pokračovania politického dialógu je pripravený pozvať do Bruselu poľského ministra spravodlivosti a šéfa poľskej diplomacie, prípadne je ochotný za týmto účelom vycestovať do Varšavy.

Európska komisia viackrát upozornila, že reforma súdnictva v Poľsku je nezlučiteľná s právnymi predpismi EÚ. Zároveň však zdôraznila, že jej ďalšie rozhodnutia budú závisieť od revidovaných návrhov poľského prezidenta.