Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov vyjadrili podporu Palestínčanom v pásme Gazy

Demonštranti skandujú s palestínskymi zástavami počas protestu na vyjadrenie solidarity s Palestínčanmi v Gaze pred izraelským veľvyslanectvom v Aténach 18. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V Iraku sa stovky demonštrantov zišli pri hraničnom priechode s Jordánskom v meste Tarbíl, ďalší protestovali v Egypte vrátane hlavného mesta Káhiry i v tureckých mestách Ankara a Istanbul.

Bagdad/Káhira/Ankara/Jakarta/Kuala Lumpur/Soul 20. októbra (TASR) — Tisíce ľudí v moslimských i ďalšími krajinách v piatok na protestných zhromaždeniach vyjadrovali podporu Palestínčanom v pásme Gazy a vyzývali na zastavenie izraelského bombardovania a blokády palestínskej enklávy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

V Iraku sa stovky demonštrantov zišli pri hraničnom priechode s Jordánskom v meste Tarbíl, ďalší protestovali v Egypte vrátane hlavného mesta Káhiry i v tureckých mestách Ankara a Istanbul. Podporu Palestínčanom vyjadrovali aj účastníci demonštrácií v Južnej Kórei, Malajzii a Indonézii.

Jednou z hlavným tém niektorých protestných zhromaždení bol podľa AP utorkový výbuch v nemocnice al-Ahlí Arábí v meste Gaza, ktorý si zrejme vyžiadal stovky obetí. Príčinu explózie sa dosiaľ určiť nepodarilo, Izrael aj palestínske hnutie Hamas sa z nej navzájom obviňujú.

Vláda v Egypte, ktorá od roku 2013 nepovoľuje verejné protesty, v piatok nečakane vyhradila 27 lokalít, kde sa mohli protestujúci zhromaždiť. Propalestínske demonštrácie sa konali aj na miestach, kde to povolené nebolo, vrátane káhirského námestia Tahrír - ohnisku povstania z roku 2011, ktoré zvrhlo bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje masívnym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo už vyše 4100 ľudí, ďalších viac ako 13.100 utrpelo zranenia.