Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tisíce Francúzov protestovali proti predĺženiu výnimočného stavu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Štátne orgány môžu počas výnimočného stavu využívať rozšírené právomoci, ako je zadržiavanie podozrivých v domácom väzení či obmedzovanie práva na zhromažďovanie.

Paríž 30. januára (TASR) - Tisíce ľudí vyšli dnes do ulíc viacerých francúzskych miest, aby protestovali proti plánovanému predĺženiu výnimočného stavu v krajine.

Na dnešné demonštrácie vyzvali viaceré organizácie vrátane skupín pre ľudské práva či odborovej organizácie sudcov, píše agentúra DPA. Časť protestov bola zameraná aj proti zámeru odoberať francúzske občianstvo osobám usvedčeným z terorizmu.

Obe opatrenia presadzuje francúzska vláda v rámci boja proti terorizmu. Demonštrácie sa podľa rozhlasovej stanice France Info konali na približne 80 miestach po celom Francúzsku.

Francúzska vláda vyhlásila výnimočný stav krátko po teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých islamskí militanti 13. novembra minulého roka zabili 130 ľudí. Parlament následne schválil jeho predĺženie do 26. februára a vláda ho teraz navrhuje predĺžiť o ďalšie tri mesiace.

Štátne orgány môžu počas výnimočného stavu využívať rozšírené právomoci, ako je zadržiavanie podozrivých v domácom väzení, vykonávanie domových prehliadok bez rozhodnutia súdu, obmedzovanie práva na zhromažďovanie či zakazovanie činnosti radikálnych združení.