Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tisíce gréckych penzistov protestovali proti znižovaniu dôchodkov

Štrajk v Aténach. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Protest prebiehal pred budovou parlamentu a zúčastnilo sa na ňom aj mnoho seniorov, ktorí do Atén pricestovali z iných miest.

Atény 16. decembra (TASR) - Niekoľko tisíc dôchodcov demonštrovalo v piatok večer v centre gréckej metropoly Atény proti pripravovaným úsporným opatreniam, v rámci ktorých im má vláda znížiť dôchodky. Informovala o tom agentúra DPA.

Protest prebiehal pred budovou parlamentu a zúčastnilo sa na ňom aj mnoho seniorov, ktorí do Atén pricestovali z iných miest. Zhromaždenie ochromilo dopravu v centre mesta. Dôchodcovia niesli transparenty s nápismi ako "Zlodeji, klamári, vráťte nám naše životy" či "Našou krvou sme si zarobili na dôchodky, z ktorých škrtáte".

Grécko získalo od roku 2010 tri záchranné balíky od krajín eurozóny a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré ho zachránili pred platobnou neschopnosťou a znížili riziko ohrozenia stability ďalších členov menovej únie. Atény museli výmenou za finančnú pomoc prisľúbiť realizáciu rozsiahlych štrukturálnych reforiem a úsporných opatrení, ktoré sú v Grécku vysoko nepopulárne.

Dôchodky tamojšia vláda odvtedy znížila už viac ako desaťkrát. Grécko momentálne čerpá z tretieho záchranného balíka finančnej pomoci vo výške 86 miliárd eur, ktorý by sa mal skončiť v auguste 2018.