Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce Grékov demonštrovali za zotrvanie v eurozóne

Bez popisu Foto: TASR/AP/Giannis Papanikos

Polícia informovala o zhruba 10.000-12.000 ľuďoch zúčastnených na dnešnej demonštrácii.


Atény 30. júna (TASR) - Tisíce ľudí sa zhromaždili dnes na hlavnom námestí Syntagma v Aténach. Gréci prišli pred budovou parlamentu vyjadriť súhlas s proeurópskymi úspornými reformami a vôľu zostať v Európe, napísala agentúra AP.

Polícia informovala o zhruba 10.000-12.000 ľuďoch zúčastnených na dnešnej demonštrácii, ktorou chceli dať najavo, že budú v nedeľňajšom referende hlasovať "áno".

Hlavným sloganom protestného zhromaždenia bolo "Ostávame v Európe". Zhromaždenie prerušila búrka, mnohí zúčastnení však ostali na svojich miestach aj napriek dažďu.

Zúčastnení niesli vlajky Európskej únie či transparenty so sloganmi na podporu zotrvania Grécka v eurozóne a vyzývajúce na hlasovanie za požiadavky medzinárodných veriteľov, napísala agentúra Reuters.

Gréci budú počas nadchádzajúceho víkendu v celoštátnom referende hlasovať o tom, či chcú prijať radikálne úsporné opatrenia navrhované zo strany veriteľov výmenou za poskytnuté pôžičky. Vláda vyzvala obyvateľstvo, aby hlasovali "nie", čoho dôsledkom by v krajnom prípade mohlo byť vystúpenie Grécka z eurozóny.

Dnešnej demonštrácii predchádzalo podobné zhromaždenie Grékov patriacich k opačnému táboru - prívržencov vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Približne 13.000 ľudí prišlo v pondelok večer nahlas do ulíc gréckej metropoly vyjadriť "nie" úsporným reformám.