Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tisíce Grékov protestovali proti pravicovému extrémizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti pokrikovali v tejto súvislosti heslá namierené proti čoraz výraznejšej prítomnosti pravicovo-extrémistických a nacionalistických strán v Európe.

Atény 15. septembra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí sa zhromaždilo v sobotu večer v Aténach a iných gréckych mestách pri príležitosti nadchádzajúceho piateho výročia smrti protirasistického rapera Pavlosa Fyssasa, ktorého zavraždil v prístave Pireus stúpenec krajne pravicovej strany Zlatý úsvit.

Demonštranti pokrikovali v tejto súvislosti heslá namierené proti čoraz výraznejšej prítomnosti pravicovo-extrémistických a nacionalistických strán v Európe, informovala tlačová agentúra DPA. Vyjadrovali tiež solidaritu s občanmi Nemecka, ktorí v uplynulých týždňoch protestovali proti pravicovému extrémizmu a xenofóbii po tom, ako v meste Chemnitz rozpútala proticudzinecké vášne vražda pripisovaná imigrantom.

Súčasťou zhromaždenia v Aténach, ktoré sa konalo na ústrednom Námestí ústavy v blízkosti budovy gréckeho parlamentu, bol rockový a popový koncert. Demonštranti okrem iného požadovali zakázanie strany Zlatý úsvit.

Členovia strany Zlatý úsvit sú často spájaní s násilím a výtržníctvom. Jej vodcu Nikosa Michaloliakosa a ďalších predstaviteľov v roku 2013 zatkli iba niekoľko týždňov po ubodaní Fyssasa, ku ktorému sa priznal jeden zo straníkov. Zavŕšenie súdneho konania sa však v tomto prípade očakáva najskôr v roku 2020.