Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Tisíce irackých Kurdov si uctili zosnulého Talabáního - Strýka Džalála

Na archívnej snímke zo 17. augusta 2007 iracký prezident Džalál Talabání. Foto: TASR/AP

Talabání zomrel v utorok v berlínskej nemocnici vo veku 83 rokov.

Arbíl 7. októbra (TASR) - Tisíce irackých Kurdov si včera uctili prvého kurdského prezidenta Iraku, zosnulého Džalála Talabáního, ktorého neskôr pochovali v jeho domovskom meste Sulajmáníja v regióne Kurdistan. Na zvláštnej modlitbe za mŕtveho sa vo Veľkej mešite v centre Sulajmáníje, ešte pred pochovaním, zúčastnil obrovský dav smútiacich ľudí.

Talabání zomrel v utorok v berlínskej nemocnici vo veku 83 rokov.

Jeho smrť prišla v období ostrého sporu medzi autonómnym kurdským regiónom v Iraku (Kurdistanom) a ústrednou vládou v Bagdade. K vystupňovaniu napätia prispelo minulotýždňové referendum o nezávislosti Kurdistanu.

Talabání stál na čele jednej z hlavných kurdských frakcií v Iraku. Po zvrhnutí Saddáma Husajna v roku 2003 sa stal prvým nearabským prezidentom Iraku. Často ho vnímali ako zjednocujúceho, rešpektovaného štátnika, ktorý dokázal upokojovať vášne medzi šiitmi, sunnitmi a Kurdmi.

Irackí Kurdi vnímajú Talabáního ako symbol svojich desaťročia trvajúcich snáh o vlastnú vládu.

Dnes už skôr letecky dopravili jeho telo z nemeckej metropoly do Sulajmáníje na oficiálny pohreb, na ktorý prišlo niekoľko irackých aj zahraničných predstaviteľov. Bagdad zastupoval iracký minister vnútra Kásim Aradží.

Talabáního rakva bola zahalená vlajkou irackého Kurdistanu, toto gesto však vyvolalo kritiku niekoľkých médií lojálnych centrálnej vláde v Bagdade. Iracký portál Alsumaria News s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informoval, že delegácia zastupujúca na pohrebe Bagdad vyjadrila "ostrý protest" proti tomu, že Talabáního rakvu nezahaľovala iracká vlajka.

Na prijímaní Talábáního tela na letisku v Sulajmáníji sa zúčastnila jeho manželka Hírú a dvaja synovia, ako aj prezident autonómneho Kurdistanu Masúd Barzání, iracký prezident Fuád Masúm či iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

Prílet s rakvou pozdravili 21 výstrelmi z dela a zazneli tiež hymny Iraku aj Kurdistanu. Prevoz na miesto pochovania trvalo niekoľko hodín, pretože davy smútiacich ľudí brzdili kolónu áut; preto nastal oproti plánu časový sklz.

Mnoho ľudí kráčalo popri kolóne celú cestu z letiska do Veľkej mešity a potom aj na predmestie Dabášán, kde pochovali Talabáního telo. Muž s Talabáního portrétom v rukách sa držal starej kurdskej tradície a celý sa pred mešitou natieral bahnom, uviedol spravodajský portál Rudaw.

Verní stúpenci Talabáního ho označovali aj ako Mám Džalál - Strýko Džalál.

Iracký premiér Hajdar Abádí urobil gesto na počesť Talabáního a v stredu vyhlásil tri dni štátneho smútku, na dnešnom pohrebe sa však nezúčastnil.