Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí demonštrovali v Prahe za legalizáciu marihuany

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Cieľom pražskej akcie bolo podľa organizátorov upozorniť na pretrvávajúci zákaz tejto mäkkej drogy v krajine a úprava príslušnej legislatívy.


Praha 6. mája (TASR) - Tisícky ľudí dnes v českej metropole demonštrovali za legalizáciu marihuany. V poradí už 20. pochod s názvom Million Marihuana March prilákal približne 7000 účastníkov, informujú tamojšie médiá.

Demonštranti niesli transparenty so sloganmi ako "Konopné rastliny do každej rodiny", pričom na čele sprievodu išlo niekoľko alegorických vozov. Dav vyrazil z Karlovho námestia na ostrov Štvanice, kde bude kultúrny program.

Cieľom pražskej akcie bolo podľa organizátorov upozorniť na pretrvávajúci zákaz tejto mäkkej drogy v krajine a úprava príslušnej legislatívy. Demonštranti požadujú, aby bolo možné marihuanu vlastniť a pestovať pre vlastné potreby.

Súčasné české zákony totiž aplikáciu marihuany povoľujú iba vážne chorým ľuďom ako formu terapie. Podľa vlády má s marihuanou skúsenosť až tretina Čechov vo veku 15-64 rokov, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

Nadmerné užívanie tohto opiátu však môže viesť k strate kontroly, poklesu sústredenia a výkonu, k nespavosti, ako aj depresiám. Mladí Česi patria v Európe k rekordmanom v užívaní marihuany, pričom tiež viac podceňujú riziká.