Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí demonštrovali vo Washingtone na podporu Izraela

Na snímke tisíce ľudí, ktorí demonštrovali vo Washingtone na podporu Izraela 14. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Zhromaždenie sa začalo o 13.00 h miestneho času (o 19.00 h SEČ). Dav ľudí s izraelskými vlajkami mával transparentmi vyzývajúcimi na prepustenie rukojemníkov, ale aj na zničenie Hamasu.

Washington 14. novembra (TASR) - Tisíce ľudí sa v utorok zišli vo Washingtone, aby podporili Izrael vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyzvali tiež na prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti zavliekli do Pásma Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Zhromaždenie sa začalo o 13.00 h miestneho času (o 19.00 h SEČ). Dav ľudí s izraelskými vlajkami mával transparentmi vyzývajúcimi na prepustenie rukojemníkov, ale aj na zničenie Hamasu.

Polícia počas zhromaždenia posilnila svoje hliadky, ako dočasné zátarasy rozmiestnila snežné pluhy a nasadila aj obrnené vozidlo. Pred vstupom na miesto konania prehľadala účastníkom tašky.

Na zhromaždení predniesol cez videohovor prejav aj izraelský prezident Jicchak Herzog. Vystúpil tiež šéf demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuck Shumer, predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson a rodinní príslušníci niektorých rukojemníkov. Rečníci odsúdili útok Hamasu a nárast antisemitizmu vo svete. Herzog nazval koordinované útoky Hamasu na Izrael zo 7. októbra za "najväčší masaker od čias holokaustu".

"Nikto nás nezlomí. Znova povstaneme... Niet väčšej a spravodlivejšej veci než táto," cituje izraelského prezidenta agentúra AP.

V súvislosti s vojnou Izraela a Hamasu panuje v americkej spoločnosti napätie. Počas uplynulých týždňov sa v mnohých amerických mestách konali zhromaždenia na podporu Palestínčanov, na ktorých demonštranti kritizovali izraelskú armádu, pripomína AFP.

Útoky Hamasu zo 7. októbra si vyžiadali približne 1200 mŕtvych. Izrael reagoval odvetnými útokmi na túto palestínsku enklávu, ktoré si podľa vlády Hamasu doposiaľ vyžiadali viac než 11.000 obetí.