Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Tisíce ľudí evakuovali pred lesným požiarom severne od Atén

Kalamos - Obyvatelia a dobrovoľníci sa snažia uhasiť plamene počas lesného požiaru v gréckom regióne Kalamos 13. augusta 2017. Foto: TASR/ AP

Vzhľadom na dramatickú situáciu premiér Alexis Tsipras vyzval všetky úrady, aby sa pripojili k snahám požiar zastaviť.

Atény 14. augusta (TASR/TABLET.TV) - Niekoľko tisíc ľudí v dovolenkovej oblasti severovýchodne od gréckej metropoly Atény muselo v noci na dnes opustiť svoje domovy vzhľadom na lesný požiar, ktorý sa vymkol spod kontroly. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra DPA.

"Ihneď opustite svoje domy," vyzývali pohotovostné zložky obyvateľov regiónu Kalamos prostredníctvom ampliónov, rádia i televízie. Šéf gréckej civilnej ochrany Jannis Kapakis hovoril v gréckej televízii o "veľmi problematickom požiari".



Vzhľadom na dramatickú situáciu premiér Alexis Tsipras vyzval všetky úrady, aby sa pripojili k snahám požiar zastaviť.

Front požiaru sa podľa odhadov hasičov tiahol v dĺžke viac ako 15 kilometrov. Plamene už zničili desiatky domov. Správy o obetiach sa zatiaľ neobjavili.

Lesné požiare cez víkend vypukli aj na západe Grécka, dodáva agentúra DPA.

Na ostrove Zakynthos vyhlásili pre lesné požiare mimoriadny stav



Grécke úrady vyhlásili stav núdze na ostrove Zakynthos v súvislosti s lesnými požiarmi, ktoré v tejto obľúbenej dovolenkovej destinácii zúria už štvrtý deň. Informuje o tom agentúra AP.

Hasičský zbor oznámil, že požiare horia na celkovo 12 frontoch, no neohrozujú domy tamojších obyvateľov ani dovolenkové strediská na ostrove.



Úrad starostu Zakynthosu Pavlosa Kolokotsasa vo vyhlásení uviedol, že existujú "jasné známky, že požiare spôsobila organizovaná podpaľačská kampaň".

Požiare spojené s podpaľačstvom v okolí obývaných oblastí v Grécku sú často spojené s nelegálnymi stavebnými prácami, najmä pri hlavnom meste Atény a dovolenkových rezortoch.