Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí na Malte protestovali proti navrhovanému mediálnemu zákonu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Demonštráciu zorganizovala maltská opozícia. Kritici pripravovanej legislatívy tvrdia, že zákon predstavuje ostrý zásah do slobody prejavu.

Valletta 20. februára (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí vyšlo včera do ulíc maltskej metropoly Valletta na protest proti návrhu zákona, ktorý vyžaduje, aby sa webstránky so spravodajským obsahom nahlásili tamojšej vláde. Demonštráciu zorganizovala maltská opozícia.

Kritici pripravovanej legislatívy tvrdia, že zákon predstavuje ostrý zásah do slobody prejavu. Predseda maltskej opozičnej Národnej strany Simon Busuttil zároveň prisľúbil, že ak jeho strana zvíťazí v budúcoročných parlamentných voľbách, legislatívu zruší.

"Toto je obmedzovanie slobody na internete a ak (návrh) schváli parlament, budúca národná vláda ho zruší," odkázal Busuttil zhromaždeným demonštrantom.

V súlade s navrhovaným zákonom, o ktorom maltská vláda informovala verejnosť minulý týždeň, sa budú musieť všetky spravodajské weby prevádzkované z Malty nahlásiť tamojším vládnym orgánom. Tým, ktorí nariadenie neuposlúchnu, budú hroziť finančné pokuty. Maltská vláda upozorňuje na to, že rovnaký postup už platí pre tlačené noviny.

Navrhovanú legislatívu ešte musí schváliť parlament.