Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí oslávili letný slnovrat v pravekom Stonehenge

Každý mohol osláviť najdlhší deň roka svojím sposôbom: novopohania predvádzali kultové spevy a tance, iní ticho meditovali opretí hlavou o starobylé kamene, zatiaľ čo ďalší len popíjali za hlasného spevu obľúbených hitov. Foto: TASR/AP

Stonehenge sa nachádza na v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Stonehenge 21. júna (TASR) - Tradičné oslavy letného slnovratu sa konali v noci nadnes v pravekom megalitickom komplexe Stonehenge na juhu Anglicka.

Celonočné slávnosti si nenechali ujsť tisíce prívržencov novopohanského druidizmu a hnutia New Age, obdivovateľov keltskej kultúry, ako aj bežných zvedavcov i tých, ktorí sa chceli jednoducho zabaviť. Podľa agentúry AP však bolo účastníkov menej ako v predchádzajúcich rokoch, keď ich počet dosahoval takmer 20.000, k čomu zrejme prispelo daždivé a veterné počasie.

Každý mohol osláviť najdlhší deň roka svojím sposôbom: novopohania predvádzali kultové spevy a tance, iní ticho meditovali opretí hlavou o starobylé kamene, zatiaľ čo ďalší len popíjali za hlasného spevu obľúbených hitov.

Foto: TASR/AP
Vyvrcholením osláv malo byť spoločné sledovanie východu slnka, ktoré však pre zamračenú oblohu nebolo vidno. Napriek tomu ho však mnohí privítali nadšeným pokrikom.

Stonehenge sa nachádza na v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Každoročne ho navštívi viac ako 850.000 ľudí. Slnovrat je jednou z mála príležitostí, keď sa návštevníci môžu dostať do tesnej blízkosti megalitických blokov a dotknúť sa ich.

Komplex kamenných kruhov bol postavený v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Dodnes vyvoláva špekulácie ohľadne svojho pôvodného využitia.