Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí oslavovali slobodu lídra boja za nezávislosť Baskicka

Arnaldo Otegi, archívne foto Foto: TASR/AP

Zo španielskeho väzenia 1. marca po odpykaní si šiestich rokov trestu prepustili Arnalda Otegiho, známeho bojovníka za nezávislosť Baskicka.

San Sebastián 6. marca (TASR) - Asi 8000 prívržencov nezávislosti Baskicka sa 5. marca zišlo na pochode a zhromaždení v meste San Sebastián (po baskicky Donostia), aby tak oslávili prepustenie jedného zo svojich lídrov z väzenia, informovala agentúra AP.

Zo španielskeho väzenia 1. marca po odpykaní si šiestich rokov trestu prepustili Arnalda Otegiho, známeho bojovníka za nezávislosť Baskicka. Na trest odňatia slobody bol Otegi odsúdený za trestný čin terorizmu, ktorého sa dopustil pokusom o obnovenie strany Batasuna, zakázaného politického krídla ozbrojenej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), pričom údajne konal na základe jej pokynov.

"Nezastavia nás, kým nezískame nezávislosť," vyhlásil dnes Otegi pred svojimi sympatizantmi.

V súvislosti s Otegim sa objavili špekulácie, že by sa mohol uchádzať o funkciu "prezidenta" baskického regiónu vo voľbách, ktoré sa uskutočnia tento rok. Súd mu však až do roku 2021 zakázal kandidovať do verejných funkcií. On sám dnes neuviedol, či pôjde do volieb.

Strana Batasuna bola v Španielsku zakázaná v roku 2003 ako súčasť organizácie ETA, ktorá počas vyše 40 rokov boja za nezávislosť Baskicka pripravila o život 829 ľudí.

ETA bojuje od roku 1968 za samostatný baskický štát, ktorý by sa mal skladať zo španielskych provincií Álava, Vizcaya, Guipúzcoa a Navarra a z francúzskych oblastí Labourd (po baskicky Lapurdi), Basse-Navarre (Behe-Nafarroa) a Soule (Zuberoa).

ETA v roku 2011 vyhlásila trvalé prímerie, ale neodzbrojila sa. Európska únia a Spojené štáty ju považujú za teroristickú organizáciu.

Kým v Katalánsku sa severovýchode Španielska v posledných rokoch hnutia za jeho nezávislosť od Madridu zosilnelo, v Baskicku sa časť ľudí podporujúcich nezávislosť priklonila k novej krajne ľavicovej strane Môžeme (Podemos), ktorá bojuje proti úsporných opatreniam presadzovaným španielskou vládou.