Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí sa zhromaždili v Taliansku na podporu Palestínčanov

Účastníci pro-Palestínskej demonštrácie. Foto: TASR/AP

Približne 1200 ľudí vyšlo v Miláne do ulíc, kde došlo k potýčkam s políciou.

Rím 28. januára (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí vyšlo v sobotu do ulíc v rôznych častiach Talianska, aby sa pripojilo k demonštráciám na podporu Palestínčanov napriek policajnému zákazu takýchto podujatí v tento deň, kedy si pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. TASR informuje na základe správy od agentúry DPA.

Stovky účastníkov sa v sobotu zúčastnili na demonštráciách v Ríme a ďalších mestách na zhromaždeniach, ktoré boli takmer všetky pokojné, uviedla polícia.

Približne 1200 ľudí vyšlo v Miláne do ulíc, kde došlo k potýčkam s políciou. Niektorí demonštranti skandovali a niesli plagáty obviňujúce Izrael z genocídy.

Mestské úrady v Ríme v piatok po výzve pravicovej vlády demonštrácie zakázali, aby v sobotu zabránili nenávistným prejavom o Izraeli.

V sobotu 27. januára si ľudia pripomínali vyvraždenie šiestich miliónov Židov, dvoch tretín európskej židovskej populácie a miliónov ďalších ľudí nacistickým režimom a jeho kolaborantmi. Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu bol vyhlásený OSN v roku 2005 ako pamiatka oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau Červenou armádou v roku 1945.