Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí si v Sarajeve uctili nájdené obete srebrenickej masakry

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (druhý vľavo) a Bakir Izetbegovič, syn bývalého prezidenta Bosny a Hercegoviny Aliju Izetbegoviča držia kvety a čakajú na vozidlo prevážajúce pozostatky 33 obetí masakry v Srebrenici 9. júla 2019. Foto: TASR/AP

Od 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, popravili jednotky bosnianskych Srbov v tomto meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov.

Sarajevo 9. júla (TASR) - Tisíce ľudí vrátane tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa v utorok zúčastnili na spomienkovej ceremónii v Sarajeve, ktorá sa konala pri príležitosti nadchádzajúceho 24. výročia masakry v Srebrenici, považovanej za najhoršiu masakru, aká sa v Európe odohrala od druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Ceremónia sa konala pred budovou predsedníctva Bosny a Hercegoviny v Sarajeve. Zúčastnení si na nej uctili 33 nedávno nájdených obetí zmienenej masakry, ktorých telesné pozostatky pochovajú vo štvrtok - na výročie začiatku masakry - na pamätnom mieste pri Srebrenici.

Odhaduje sa, že od 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, popravili jednotky bosnianskych Srbov v tomto meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky ukryli vo viacerých masových hroboch. Dosiaľ sa podarilo nájsť pozostatky vyše 6600 z týchto obetí, ktoré následne pochovali na pamätnom mieste pri Srebrenici.

"Našou jedinou úlohou je nájsť telá, kosti našich detí a dosiahnuť, že vojnoví zločinci sa postavia pred súd," uviedla Munira Subašičová, ktorá prišla v masakre o dvoch synov aj manžela.

Masakru v Srebrenici označili za genocídu viaceré medzinárodné súdy, srbskí a bosnianskosrbskí činitelia však toto označenie odmietajú a namiesto toho hovoria o "hroznom" alebo "obludnom" zločine.

Turecký prezident Erdogan sa v Sarajeve zúčastňuje na summite krajín juhovýchodnej Európy. Rovnako tak aj srbská premiérka Ana Brnabičová, ktorá bola tiež prítomná na spomienkovej ceremónii.

Brnabičová povedala, že masaker v Srebrenici bol "obludným zločinom", termín genocída však ani ona nepoužila, píše AP.

Nad týmto faktom sa v utorok rozhorčilo dovedna až deväť srbských ľudskoprávnych skupín, ktoré označili za "hanebné", že žiaden z predstaviteľov srbskej vlády dosiaľ nepriznal, že to, čo sa v roku 1995 stalo v Srebrenici, bolo najhorším druhom etnického zločinu.