Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Nemecku opäť protestovali proti prisťahovalcom

Na snímke účastníci pochodu proti imigrantom, ktorý organizuje občianska iniciatíva Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) v nemeckých Drážďanoch v pondelok 5. januára 2015. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak napriek výzve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v novoročnom príhovore apelovala na Nemcov, aby sa nepridávali k protiislamským zhromaždeniam.

Berlín/Drážďany/Kolín nad Rýnom 5. januára (TASR) - Najmenej 18.000 ľudí sa dnes zišlo v poradí už na jedenástom protestnom pochode proti imigrantom vo východonemeckých Drážďanoch. Vo viacerých mestách Nemecka sa však konali aj protidemonštrácie, ktorých účastníci vyzývali na toleranciu a vyjadrovali odpor voči rasizmu a xenofóbii.



Pochody usporadúvané občianskou iniciatívou Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) sa začali malými zhromaždeniami v Drážďanoch vlani v októbri. Počet ich účastníkov však každý týždeň narastal a na predchádzajúcom sa 22. decembra zúčastnilo už okolo 17.500 nespokojencov.

Dnešný protest v Drážďanoch bol podľa polície ešte o niečo masovejší. Stalo sa tak napriek výzve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v novoročnom príhovore apelovala na Nemcov, aby sa nepridávali k protiislamským zhromaždeniam.

V Drážďanoch, Berlíne, Stuttgarte a Kolíne nad Rýnom sa však dnes uskutočnili aj niekoľkotisícové protidemonštrácie namierené voči aktivitám iniciatívy PEGIDA. V Berlíne a Stuttgarte demonštrovalo za toleranciu okolo 5000 ľudí, medzi ktorými boli stúpenci sociálnych demokratov, ľavice, odborov, ale aj radikálnych protifašistických skupín.

V Drážďanoch sa k odporcom hnutia PEGIDA pripojila aj spoločnosť Volkswagen, ktorá symbolicky vypla vonkajšie osvetlenie svojho tamojšieho výrobného závodu. Súčasne zverejnila vyhlásenie na podporu otvorenej, slobodnej a demokratickej spoločnosti.

Podobne tomu bolo aj v Kolíne nad Rýnom, kde prevádzkovatelia mnohých budov, vrátane známej kolínskej katedrály, vypli ma protest proti aktivitám miestnej obdoby PEGIDA vonkajšie osvetlenie. Organizátori protiprisťahovaleckého zhromaždenia museli kvôli protidemonštrácii zrušiť plánovaný pochod cez most ponad rieku Rýn.