Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Nigeri opäť demonštrovali za odchod francúzskych vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vojenský režim v piatok Paríž obvinil, že nehanebne zasahuje do záležitostí krajiny podporou zosadeného prezidenta.

Niamey 4. septembra (TASR) - Tisíce demonštrantov v africkej krajine Niger už tretí deň za sebou žiada, aby Francúzsko stiahlo vojakov z územia svojej bývalej kolónie. TASR správu prevzala z agentúr AFP.

"Preč s Francúzskom! Francúzsko choď preč," pokrikovali demonštranti na viacerých protestoch v hlavnom meste Niamey. Konajú sa od prevratu 26. júla, keď armáda zosadila prezidenta Mohameda Bazouma.

Vojenský režim v piatok Paríž obvinil, že nehanebne zasahuje do záležitostí krajiny podporou zosadeného prezidenta. Odvtedy sa desaťtisíce ľudí zapojili do protestov v blízkosti francúzskej vojenskej základne. V Nigeri, ako aj v ďalších afrických krajinách, francúzski vojaci pomáhajú v boji proti džihádistom.

Nigerská vojenská junta vypovedala 3. augusta niekoľko vojenských dohôd uzavretých s Francúzskom. Niger tiež odňal diplomatickú imunitu a víza francúzskemu veľvyslancovi Sylvainovi Ittému a požadoval jeho "vyhostenie".

Francúzsko však v nedeľu opätovne potvrdilo, že svojho veľvyslanca nestiahne. "Je naším zástupcom pre zákonné úrady v Nigeri," povedala francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v rozhovore pre noviny Le Monde.

Dodala, že Francúzsko sa nemusí skláňať pred príkazmi úradov, ktoré nemajú legitimitu.